Zemědělka a Karlovka představují královské kandidáty na Majáles

27. 4. 2018 | | Rozhovory, Studentský život májáles královská debata 2018

Na letošním Majálesu o přízeň návštěvníků budou bojovat i kandidáti na Krále a Královnu České zemědělské univerzity (ČZU) a Univerzity Karlovy (UK). ČZU budou reprezentovat Jan Bejček, pod královským jménem Bejk a Michaela Antošová. Za UK kandidují Prátyslav I. a Ester Švrčinová. O majálesové tituly se utkají s kandidáty Vysoké školy ekonomické v Letňanech 28. dubna. Přečtěte si, jak celkovou atmosféru festivalu prožívají.

Kandidáti za ČZU

Co pro vás znamená dosavadní zvolení a případný titul Krále a Královny Majálesu?

Honza: Znamená to pro mě to, že za sebou mám hodně dobrých přátel, kteří za mnou stojí a podporují mě.

Michaela: Poznala jsem spoustu nových lidí a užila si hodně srandy.

Co jste si připravili do svého královského programu? Daly by se některé body zrealizovat?

Honza: Koupaliště ČZU, Lasergame halu, pivo za poloviční cenu, Fastfood na ČZU, a více sportovních akcí mezi vysokými školami. A ano, zrealizovat by se daly.

Letos se České vysoké učení technice a Vysoká škola chemicko-technologická rozhodly Majáles opustit. Zorganizovaly si svůj vlastní festival Lesamáj. Jak na vás jejich odtržení působí?

Honza: Podle mě to není v pohodě, jelikož opustili vysokoškolskou komunitu.

Michaela: Je to jejich rozhodnutí a určitě na to mají právo. Jejich odtržení si neberu nijak osobně.

Kandidátka na Královnu za UK

Co pro tebe reprezentovat Karlovku na Majálesu znamená?

Ve chvíli, když jsem královnu UK vyhrála jsem z toho měla radost, ale nevěděla jsem do čeho jdu. Mám svých povinností celkem dost a asi úplně nesplňuji požadavky, které se ode mne chtějí. Na druhou stranu mi ale přijde, že Majáles ze strany studentů celkem upadá a je dost těžké přesvědčit, třeba u nás na FTVS někoho, aby se zúčastňoval před majálesových královských aktivit. Má to být podle mě jen sranda a jít si to celé užít. A ne to brát jako jednu z nejdůležitějších součástí studentského života.

Očekáváš během velkou podporu od studentů ČZU?

Všechny univerzity by se měly navzájem podporovat, proto ten celý koncept vznikal.

Co jsi si připravila do svého královského programu? Daly by se některé body zrealizovat?

Kdyby to šlo, tak bych chtěla změnit průběh Majálesu. Stala se z toho dost komerční záležitost, a to je dost škoda. Komerčních festivalů máme po ČR celkem dost a proč tohle nenechat trošku víc ve studentském módu. Nebo alespoň pozměnit line-up, který vlastně stále stejný. Dát tam nějaký twist navíc, něco, co si studenti zapamatují a zároveň se do všeho více zapojí. A cena lístku? Rozhodně není moc lákavá nabídka a myslím, že to není jen můj názor.

Foto: archiv Pražského Majálesu

Mohlo by tě zajímat: