Vyrazte na Arts Caching: ukryté kešky připomínají staré české pověsti

31. 1. 2021 | | Studentský život Arts Caching

Studenti programu Arts managementu Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické (FPH VŠE) rozmístili po Praze celkem pět tématických kešek animujících pověsti z oblasti Vyšehradu. Vyrazit za dobrodružstvím můžete přímo na Vyšehrad, Paví vrch nebo Divokou Šárku. V ukrytých schránkách se, kromě jednoho z příběhů vyšehradských pověstí, skrývá i malý dárek.

Studenti posledního ročníku bakalářského studia Arts managementu mají každoročně v rámci předmětů Projektový management v umělecké sféře a Animace kulturního dědictví za úkol vytvořit projekt, který oživuje kulturní dědictví. Letos znělo zadání jasně: animovat kulturu i navzdory přetrvávající pandemii Covidu-19 a to tak, aby nebylo porušeno žádné z vládních nařízení. Vyučující těchto předmětů projekt odborně mentorovali a Fakulta podnikohospodářská jej finančně zajistila. 

Situace nedovolovala studentům pořádat kulturní událost, rozhodli se proto pro projekt, který lidem umožňuje zapojit se pomocí chytrého telefonu a platformy geocaching.com. Jedním z nich je právě Arts Caching, do kterého se zapojilo celkem 25 studentů Vysoké školy ekonomické.

Podle manažerky projektu, Terezy Polákové, má Arts Caching za cíl představit lidem geocaching jako volnočasovou činnost a venkovní alternativu zábavy, která zaujme nejen kačery (jedince, praktikující geocaching pozn.red.), ale také rodiny s dětmi. Studenti proto ke každé kešce vytvořili hravou grafiku, která znázorňuje jejího představitele. 

Zájem o kešky s příběhem předčil očekávání

Ani samotní tvůrci nečekali tak dobrý ohlas. „Lidé na všechny naše kešky reagovali velice pozitivně. Líbilo se jim jak téma, tak způsob zpracování a sami psali, že si Vyšehradské pověsti opravdu připomněli a luštění je bavilo,“ vyjadřuje se Tereza Poláková, „jako nejoblíbenější kešku bych označila tu o Bivojovi, jelikož má nejvíc logů (137) a spoustu kačerů si chválí lokalitu Pavího vrchu z důvodu krásných výhledů a neznalosti tohoto kopce.“

Zajímá vás, jak se tento studentský projekt bude vyvíjet dále? „V nejbližší době pokračovat neplánujeme. Téma Vyšehradských pověstí jsme uzavřeli. V případě, že nás napadne další vhodná tématika, které se geocaching ještě nevěnoval, dojde k vytvoření dalších keší.“

Co je to geocaching

Geocaching je venkovní hra, která spočívá v ukrývání krabiček, takzvaných kešek, na různých místech. Abyste se mohli zapojit, musíte se zaregistrovat na portálu geocaching.com, na němž obdržíte souřadnice, případně nápovědu a můžete vyrazit za zábavou. Po nalezení kešky se hráči zapíší v logbooku a mohou vyměnit svůj drobný předmět za ten nalézající se v krabičce. Pro ty nejrychlejší kačery studenti umístili v keškách limitovanou edici odznáčků.

Jak se zapojit do Arts cachingu

Rádi byste našli jednu z kešek umístěných po Praze? Všechny potřebné informace o tom, jak se zapojit do Arts Cachingu a nalézt první kešku najdete na facebookovém profilu Arts caching nebo instagramovém účtu @artscaching.

Foto: Facebooková stránka Arts Caching

Mohlo by tě zajímat: