V gamingu se hráči navzájem inspirují

19. 3. 2019 | | Rozhovory, Studentský život Adam Dolejš

Adam Dolejš je předsedou studentského spolku 4FIS, který vznikl na čtvrté fakultě Vysoké školy ekonomické (VŠE). Jeden z pěti týmů, který v rámci 4FIS působí, se zabývá gamingem, kolektivním hraním počítačových her a jeho rozšířením mezi studenty ekonomky.  Nově také spolu s kolegy ze spolku stojí za projektem, který propojuje týmy hráčů z různých pražských vysokých škol.

Jaké byly začátky gamingu na VŠE?

Začalo to, když jsme na různých nevzdělávacích akcích začali přemýšlet o možnosti uspořádat nějakou událost, na které bychom si mohli společně zahrát. Třeba LAN Party. Hned na první akci přišel kluk jménem Petr Binčík. Dali jsme se do řeči a zjistili jsme, že máme podobné hodnoty a cíle. Začali jsme spolupracovat. Právě on vedl herní tým a postupně se z toho vyvinula celá odnož 4FIS zabývající se gamingem. V současné době má tým pět lidí, kteří se starají o všechny herní akce nebo přednášky.

Jak dlouho gaming na VŠE působí?

Na konci letního semestru to bude rok. Tým se bude snažit postupně budovat značku a časem by měl přijít i vlastní merch.

Zmiňoval jsi LAN party. Mohl bys vysvětlit, o co se jedná?.

Na LAN party, které pořádáme, přijde student s vlastním notebookem, myší, klávesnicí a případně se sluchátky. My mu dáme flashku, ze které si hru nahraje, a on se pak přes LAN kabely zapojí do systému.  Momentálně máme kapacitu pro padesát lidí a až když jsou všichni připojení, rozjíždí se hra a soutěžíme mezi sebou.

Účastníte se nějakých jiných turnajů?

Momentálně ne, ale účastníme se například různých konferencí. Samozřejmě se snažíme čerpat inspiraci z různých zdrojů a koukáme i po konkurenci, abychom byli stále lepší a lepší.

V čem si myslíš, že je hraní počítačových her tak atraktivní?

V gamingu nejde o to, že si sednete a hrajete hru. Jde o sdružení lidí, kteří mají nejen něco společného, ale taky se dál rozvíjí a navzájem podporují. A myslím si, že v momentě, kdy je člověk na vysoké škole jenom nějaké číslo v systému, je dobré se stát součástí komunity lidí, kteří mají podobné zájmy.

Chtěli jsme svůj vlastní projekt

Společně s dalšími studentskými spolky jste nedávno založili projekt SGL. Mohl bys ho krátce představit?

Ve Student Gaming League (SGL) jde o propojení univerzit za účelem společného hraní. Za VŠE je to 4FIS, na  Českém vysokém učení technickém (ČVUT) existuje FIT++, +/-FEL, SHerna a Silicon Hill a patří tam ještě studentský Klub Čajovna, který se nevztahuje k žádné univerzitě (je však součástí Studentské unie ČVUT, pozn. red.).  Máme za sebou už dva turnaje SGL Winter a SGL Spring. Nyní už chystáme další turnaj, kterým je SGL Summer. Ten následující, SGL Winter, se bude konat na VŠE. Každý turnaj se koná u hostitele. Zatím proběhly převážně na ČVUT.

Mohou se přidat i ti, kteří nejsou členy 4FIS?

Přidat se může kdokoliv z VŠE, kdo založí tým. My v tomto projektu zastřešujeme celou ekonomku. Nabídli jsme ostatním spolkům, ať sestaví vlastní tým a přidají se k reprezentaci VŠE.

Kolik členů je v jednom týmu?

V každém týmu je šest až sedm lidí.

Uvažovali jste nad zřízením vlastní herny přímo na VŠE?

Ano. Koncem letního semestru chceme oslovit paní rektorku ohledně vybudování herny případně vyhrazení nějaké místnosti, která by byla vybavená herními komponenty, jako jsou právě sluchátka, myši klávesnice, plus samozřejmě herní počítače s herními židlemi. Uvidíme, jak to bude probíhat, nejdřív chceme na škole vybudovat určitou herní komunitu, abychom měli nějaký základ, o který se opřít.

Takže u SGL nepotřebuješ vlastní vybavení jako u LAN party?

U SGL jsou většinou pokryty určité kapacity. ČVUT už má hernu pro tyhle příležitosti, takže jsou o krok napřed. Nicméně snažíme se lidem tyhle věci zařídit. I tak se ale doporučuje, aby si člověk přinesl vlastní notebook, protože ho logicky zná více než cizí počítač a tím pádem se mu na něm i lépe hraje.

Plánují se přidat další školy?

Mluvili jsme s lidi z VŠCHT a UK, kteří by o tento projekt měli zájem. Momentálně s nimi jednáme o tom, jak by tahle spolupráce vypadala.

Podobný projekt už nějakou dobu působí v Brně. Neuvažovali jste spíše o připojení se k brněnské verzi?

My jsme s ESA (Esport Student Association) jednali o spolupráci, ale představovali jsme si trochu jinou komunitu. Navíc jsme se úplně nepotkali s určitými hodnotami, které ESA má. Takže jsme vytvořili SGL projekt, abychom měli něco, co odpovídá našim záměrům.

Jaké jsou tedy hlavní rozdíly mezi těmito dvěma projekty?

Nejedná se ani tak o rozdíly, ale spíš o to, jak člověk jedná s partnery. ESA už samozřejmě nějaké partnery má, patří mezi ně třeba Blizzard (společnost vyvíjející počítačové hry, která stojí například za hrou World of Warcraft nebo Hearthstone, pozn. redakce). Nedávno otevřeli i jednu hernu v Ostravě. Jsou zkrátka na trhu o něco déle a spíš se starají o svoje záležitosti. My jsme chtěli vytvořit něco svého.

Mohlo by tě zajímat: