Učitelé asi koušou aneb segregace na VŠE

1. 4. 2001 | | Názory, Zprávy ze školy

Spojené státy přiznaly v 60. letech 20. století lidská práva černochům a  na jeho konci byla přiznána i českým Romům. Na VŠE však i na počátku století jednadvacátého stále dochází k segregaci učitelů a zaměstnanců od ostatních lidí.Učitelé se například nemohou stravovat s ostatními lidmi v místnosti zvané „menza“. Je jim vyhrazena místnost speciální, kam jiní lidé nechodí. Podobné je to s Akademickým klubem.

Spojené státy přiznaly v 60. letech 20. století lidská práva černochům a  na jeho konci byla přiznána i českým Romům. Na VŠE však i na počátku století jednadvacátého stále dochází k segregaci učitelů a zaměstnanců od ostatních lidí.

Učitelé se například nemohou stravovat s ostatními lidmi v místnosti zvané „menza“. Je jim vyhrazena místnost speciální, kam jiní lidé nechodí. Podobné je to s Akademickým klubem. I z toho jsou vykázáni do místnosti na druhé straně chodby, která se pečlivě zavírá. Je na čase se zeptat, jaký je k jejich segregaci důvod.

Vybavují se mi hned dva možné důvody. Buď koušou a napadají studenty, nebo jsou nakaženi nějakou infekční chorobou a hrozí riziko, že ji přenesou i na lidi. Pokud je to tak, považuji současná bezpečnostní opatření za krajně nevyhovující a žádám jejich rozšíření. Pro první případ navrhuji, aby všichni učitelé museli povinně nosit košíky, aby v přednáškových sálech byli od ostatních odděleni klecí a aby se po chodbách mohli pohybovat jen v doprovodu člověka a na vodítku. Pro ten druhý by zase bylo vhodné oddělit je při hodinách sklem a studentům jdoucím na konzultační hodiny by měly být bezplatně zapůjčovány speciální protiinfekční obleky.

Mýlím-li se však a žádné takové riziko nehrozí a nejsou-li pro segregaci nějaké jiné vážné důvody, navrhuji ji zrušit a přiznat i učitelům lidská práva.

Mohlo by tě zajímat: