Studenti VŠE se zúčastnili Zimní universiády

24. 2. 2023 | | Sport Zimní univerziáda 2023

Tři studenti Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) reprezentovali Českou republiku (ČR) na Zimní Universiádě. Ačkoli jsou již všichni závodníci dávno doma, ohlédneme se za Zimními světovými univerzitními hrami, které proběhly 12. – 22. ledna 2023 ve městě Lake Placid ve státě New York, USA.

Světové univerzitní hry pořádané pod taktovkou Mezinárodní federace univerzitního sportu (FISU) jsou nejprestižnější mezinárodní akcí, které se může student v rámci univerzitního sportu zúčastnit. To přilákalo celou řadu sportovců a sportovkyň s realizačními týmy. Je téměř jisté, že v tomto období byste v Lake Placid nenašli ubytování ani přes platformu Booking.com, jelikož letos si přijelo poměřit síly celkem 1 443 sportovců a sportovkyň z 540 univerzit a 46 států.

Česko vyslalo do bojů o cenné kovy čtvrtou nejpočetnější výpravu čítající sporťáky z 33 vysokých škol napříč celou republikou. A je vidno, že trenérům se nominace náramně povedla. Česká sestava totiž přivezla druhý nejlepší medailový výsledek v novodobé historii ČR, a to celkem 12 medailí. V hodnocení národů Česko nakonec obsadilo skvělé šesté místo s celkem pěti zlatými, jednou stříbrnou a šesti bronzovými medailemi.

O nejlepší výsledek se postaral sjezdař Jan Zabystřan České zemědělské univerzity, který si musel na zpáteční cestu udělat v kufru místo hned na čtyři kousky medailí. Jan rozšířil svoji medailovou sbírku o tři zlaté a jednu bronzovou. Hned v závěsu se třemi medailemi figurovala biatlonistka Tereza Jandová z Mendelovy Univerzity.

A jak si vedli na Univerzitních hrách naši ekonomové? VŠE měla v Lake Placid celkem trojí zastoupení, a to dva sjezdové lyžaře Davida Kubeše z fakulty mezinárodních vztahů a Eduarda Fialu z podnikohospodářské fakulty a dále hokejistu Tomáše Koblížka z fakulty financí a účetnictví.

Nejvýše z naší trojice vystoupal ve výsledkové listině právě Tomáš Koblížek, který společně se svým týmem bral v hokejovém turnaji nakonec až 7. místo. Tomáš svou účast v turnaji hodnotil takto: „Turnaj jsme začali dobře, když jsme poměrně jasně a zaslouženě porazili Švédsko a později postoupivší Japonsko. Ale následovala remíza a prohrané nájezdy s Lotyšskem.“ Po třech úvodních zápasech bylo na programu utkání proti Kanadě, kde Češi statečně bojovali až do konce. Bohužel, na pozdější vítěze turnaje to ale nestačilo. Páté utkání proti Ukrajině, takzvaně o všechno, skončilo pro české lvy rovněž neúspěchem a do play-off se tak nepodívali. „Byli jsme podle mého svázáni důležitostí zápasu, což vyústilo v to, že jsme odehráli nejhorší zápas a nepostoupili. Takovýto výsledek byl určitě zklamáním, měli jsme kvalitu na medaili, ale nepotvrdili jsme to,“ dodal Tomáš.

Na lyžích obsadil David Kubeš krásné 13. místo v Super-G. „V jízdě jsem udělal pár chyb, a tak jsem nebyl s výkonem spokojený. V dalších závodech jsem bohužel vypadl, takže závody celkově hodnotím jako nepovedené. Jinak akce celkově byla skvělá a panovala úžasná atmosféra. Organizačně bylo všechno parádně zajištěno,“ shrnuje své působení David.

Eduard Fiala přidal dvě sympatická umístění na chvostu třetí desítky startovního pole v Obřím slalomu a Alpské kombinaci. Slalom bohužel stejně jako David nedokončil. „Na Univerziádu budu vzpomínat v dobrém. Byla to skvělá zkušenost a byla čest reprezentovat na ní ČR a VŠE. Co se týká organizace, všechno šlapalo jako hodinky. Co mohlo být podstatně lepší, jsou moje výsledky, to ale to už k profi sportu patří, ne vždycky to vyjde podle představ. Zároveň to byl můj první výlet za oceán a osobní kontakt se spojenými státy, takže bylo zajímavé sledovat kulturní (a jiné) rozdíly,“ popisuje svou zkušenost Eduard.

Celkově si ale česká výprava vedla nad očekávání dobře a předčila přání jak trenérů, tak fanoušků. My v iListu budeme držet palce všem reprezentantům i do dalších závodů, a především našim ekonomům ze Žižkova.

Zdroj obrázku: z archivu Michaela Martineua

Mohlo by tě zajímat: