Studenti na výjezdu: Jaké mají možnosti?

24. 3. 2020 | | Cestování, Studentský život Erasmus

Asi není nikdo, koho by se aktuální situace ohledně šíření koronaviru nedotkla. Výjimkou bohužel nejsou ani studenti ekonomky, kteří v letním semestru vyjeli nebo měli vyjet na semestrální studijní pobyt do zahraničí. Situace se jim pořádně zkomplikovala a momentálně mají v podstatě tři možnosti: vrátit se do České republiky a dodatečně si zapsat předměty na VŠE, vrátit se, ale následovat on-line kurzy zahraniční univerzity, nebo zůstat v zahraničí a následovat pokyny tamních univerzit. V každém případě je dobré být v kontaktu se svojí koordinátorkou, dodržovat obecné zásady. Na to, jak mají studenti na výjezdech postupovat a jak se situaci vyvíjí jsme se zeptali Lindy Filáčkové z Oddělení zahraničních styků (OZS) i studentů ekonomky, kterých se situace bezprostředně týká. 

1) Zrušení výjezdu

Studentům vybraným na výjezd do Číny a Jižní Korei byl studijní pobyt zrušen, také studenti, kterým ještě nezačal výměnný pobyt v Německu a Spojených státech před 11. březnem 2020 byli informováni o jeho zrušení. To je i případ Lízy, studentky Fakulty mezinárodních vztahů (FMV), která měla na partnerské univerzitě v německém Pasově naplánovaný orientační týden od 6. dubna. Její pobyt skončil z ještě dříve než začal. ,,Abych neztratila semestr času, bylo mi nabídnuto dodatečně si zapsat předměty na VŠE. Nyní mám již hotový rozvrh a snažím se dohnat zameškané čtyři týdny výuky. Je to výzva, ale díky vstřícným vyučujícím a spolužákům to doufám zvládnu,” popisuje celou svoji momentální situaci. Podle OZS je dodatečný individuální zápis přijíždějících studentů možný po konzultaci s proděkany jednotlivých fakult. ,,Náladu mi zlepšil e-mail od partnerské univerzity o tom, že pořád existuje možnost posunout si mobilitu na další semestr, že budou akceptovat více studentů, než bylo plánováno. Tuto možnost hodlám jednoznačně využít,” dodává Líza. Její optimismus sdílí i OZS: ,,V tuto chvíli věříme, že situace bude již v příštím akademickém roce stabilizovaná a výjezdy v zimním semestru 2020 proběhnou standardně,” podotýká Linda Filáčková z OZS.

2) Zůstat na zahraniční škole

Pokud to partnerská škola a situace v dané zemi dovoluje, může student na výměnném pobytu po důkladném zvážení setrvat. Simona, Slovenka a studentka druhé fakulty, je momentálně na univerzitě v Peru, kde výuka započne, i když se zpožděním dvou týdnů zpočátku on-line. ,,V Peru je povinná karanténa pro každého na 15 dní, tedy do 30. března, ale počítám s tím, že se prodlouží. Na ubytování jsem společně s dalšími šesti zahraničními studenty, a tím je situace snazší,“ komentuje situaci Simona. Návrat domů však stále zvažuje. ,,Aktuálně jsem přihlášená na ambasádě jak české, která je v Limě, tak slovenské, která je až v Buenos Aires. Jsem evidovaná jako další Češi a Slováci, kteří tu uvízli jako turisté,“ vysvětluje Simona. ,,Každopádně moje rozhodnutí zůstat nebo odjet se mění každou hodinou. Definitivně se budu muset rozmyslet až když bude potvrzený let pro Čechy a Slováky a bude pro mě místo,“ dodává.

On-line doma nebo v zahraničí?

Školy napříč zeměkoulí nahrazují běžnou prezenční výuku online kurzy, samostudiem atd., aby se zamezilo osobnímu kontaktu mezi velkým množstvím lidí. K tomuto opatření přistoupila i VŠE, ale i její krakovský protějšek Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, kde je na svém výjezdu v rámci svého magisterského studentka cestovního ruchu Kristýna. ,,Celková organizace byla zprvu trochu zmatečná, ale nyní nás o situaci informují, kdykoliv se změní něco, co nás ovlivňuje (zavřené obchody, hranice atp.). Fungujeme teď online, ale ne tak sofistikovaně jako na VŠE, celá škola je jeden technický problém. Zatím na místě zůstávám, ale již chvíli uvažuji o návratu zpět do Prahy, ale ne na VŠE. Chci dokončit předměty na místní univerzitě online a až (když) to bude možné vrátit se,” komentuje celou situaci Kristýna. ,,Z OZS nás informovali o možnostech návratu a dodatečného zápisu, který já nevyužiji. Nemám problémy, které bych s nimi musela konzultovat.” Ke komunikaci se studenty se vyjadřuje i Filáčková: ,,Oddělení zahraničních styků je se všemi studenty v intenzivním kontaktu, mapuje jejich situaci a je k dispozici pro telefonické i e-mailové konzultace a podporu. Navzdory tomu, že je stávající situace komplikovaná, studenti vše řeší konstruktivně dle instrukcí od OZS, DZS (Dům zahraniční spolupráce, pozn. red.) i MZV (Ministerstvo zahraničních věcí, pozn. red.).”

Situace se mění každým dnem

“V zahraničí bylo k neděli 22. března 2020 cca 160 studentů. Jejich situace se v tuto chvíli mění každým dnem a řada z těch, kteří ještě minulý týden byli rozhodnuti v zahraničí zůstat, se vrací domu poté, co i zahraniční školy přecházejí na online výuku,” vysvětluje Filáčková. Podobně jako studenti VŠE se chovají i přijíždějící studenti: ,,Některé země/partnerské školy studentům návrat nařídily, jiné nechávají rozhodnutí na nich. I zde platí, že se situace mění každým dnem a OZS ji monitoruje a je se studenty v úzkém kontaktu,” dodává.

Foto: redakce iList

Mohlo by tě zajímat: