Studenti Cestovního ruchu zakládají studentský spolek

5. 2. 2019 | | Rozhovory, Studentský život DSC_0218 (1)

Na Fakultě mezinárodních vztahů a především pak na Katedře cestovního ruchu vznikl v lednu nový spolek. Jeho cílem je popularizovat obor Cestovní ruch a propojit studenty s praxí. O vzniku klubu studentů cestovního ruchu CUFR (čti kufr pozn. red.) jsme si povídali s předsedkyní klubu Kateřinou Kafkovou.

Proč jste se rozhodli založit si spolek?

Na ekonomce není spolek, který by se věnoval cestovnímu ruchu. A protože je nás jen pár, chtěli jsme mít oficiální platformu pro setkávání a spolupráci s katedrou. Zároveň bychom chtěli zapojit více odborníků do našeho studia a celkově popularizovat obor. Přeci jen předměty spojené s cestovním ruchem se na VŠE vyučují již šedesát let.

A co Klub cestovatelů? V čem se lišíte?

Cestovní ruch není jen o cestování, navíc máme v plánu pořádat přednášky spíše vzdělávacího charakteru, exkurze nebo výlety. Každopádně jsme si s nimi blíže než s jinými spolky a už se domlouváme na případné spolupráci.

Jak vznikl název CUFR? Jedná se o zkratku?

O zkratku se bohužel nejedná. Název vznikl na jedné ze schůzí docela náhodou. Spustili jsme mezi studenty a spolužáky anketu, jak by se měl jmenovat spolek na cesťáku. Jedna z odpovědí byla, ať se jmenujeme CopRetiny s výrazným C a R jakožto zkratkou pro cestovní ruch. Po více či méně vtipných nápadech někdo nadhodil kufr, protože si všichni cestovní ruch spojují s cestováním. V logu jsme se pak schválně zvýraznili C a R.

Co si tedy od spolku slibujete?

Doufáme, že se nám podaří přilákat zajímavé přednášející, kteří mají co nabídnout nejen studentům cestovního ruchu. Také bychom chtěli propojovat studenty jednotlivých ročníků, protože v praxi se funguje především na kontaktech. Nápadů máme mnoho, ale jsme teprve na začátku.

Jak se k vám studenti můžou přidat?

Momentálně je nás dvanáct. Zájemci mohou napsat na info@cufr.cz a vyplnit zaslaný přihláškový formulář, kam popíší motivaci pro vstup do našeho klubu. Poté bude zájemce přiřazen ke stávajícímu členovi, který má na starosti oblast, o kterou má dotyčný zájem. 

Co chystáte v nadcházejícím semestru?

Ve druhém týdnu chceme pokřtít náš kufr. Pořídili jsme si starší cestovní kufr jako maskota. Křest proběhne 20. února a bude otevřen všem. Po našem představení proběhne také krátká přednáška absolventky oboru  Lucie Čambálové, která si založila cestovní agenturu. Dále máme rozjednané přednášky několika odborníků, aktuální informace jsou vždy na naší Facebookové stránce.

Budete pořádat akce i pro nečleny spolku?

Přednášky budou samozřejmě přístupné pro všechny studenty a zaměstnance školy. Co se týče workshopů a exkurzí, tak ty budou přednostně určeny členům.

Foto: archiv CUFR

Mohlo by tě zajímat: