Růst cen energií se bude odrážet i na chodu vysokých škol. Jaká opatření chystá VŠE?

1. 9. 2022 | | Zprávy ze školy vse budova2-02

Už to bude rok, co se studenti Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) vrátili do školních lavic a celý akademický rok se nesl v duchu prezenční výuky. V poslední době se však spekuluje o opětovném přechodu výuky do online prostředí v souvislosti s opatřeními, která mají za cíl minimalizovat náklady spojené se stále zvyšujícími se cenami energií. Jak bude probíhat akademický rok na VŠE a je v plánu i návrat studentů do distanční výuky?

Dle rektora VŠE Petra Dvořáka největší energetickou zátěž na škole představují náklady na vytápění v zimních měsících. Je tedy potřeba zaměřit se zejména na tuto oblast. „Uvažujeme především o racionalizaci provozu školy tak, abychom lépe využívali prostorové kapacity školy a netopili zbytečně v době, kdy ve škole nikdo nebude,“ sděluje Dvořák.

Rektor redakci iListu oznámil, že vedení VŠE v současné době neplánuje přechod prezenční výuky do distanční. Zároveň však dodává, že budoucí vývoj se dá jen stěží odhadovat. Aby škola mohla přejít do online prostředí, musela by získat svolení Národního akreditačního úřadu. Více informací se však vyjasní po jednání rektora s děkany, které proběhne ve třetím zářijovém týdnu.

Zimní semestr proběhne podle harmonogramu

Výuka v zimním semestru by se měla řídit podle stanoveného harmonogramu. Nově zavedený inovační týden, který se uskuteční sedmý týden výuky, proběhne podle plánu. Studenti ubytovaní na kolejích se v současnosti nemusí bát změn provozu kolejí, nicméně další případný růst nákladů na energie se promítne i na cenách kolejného.

Současný vývoj cen energií je ovlivněn mnoha faktory. Důvodem je nejen zotavování ekonomiky po pandemii a stále probíhající válka na Ukrajině, ale i například růst cen emisních povolenek v Evropské Unii či růst cen zemního plynu, který z velké části elektřinu vyrábí. Náklady na energii začínají být vlivem těchto faktorů neúnosné a kroky vedoucí k úsporám energií jsou nutností. „Pokud bychom neudělali žádná opatření, tak při současné ceně plynu by náklady vzrostly hrubým odhadem v řádu dvou až tří desítek miliónů korun,“ dodává Dvořák.

Mohlo by tě zajímat: