Na VŠE je nová menza. Otestovali jsme v ní první obědy

22. 9. 2011 | | Nezařazené titulní obrázek

Sodexo vypovědělo VŠE smlouvu. Redaktoři ilist.cz ochutnali obědy
v nové menze v Italské, která právě otevřela. Budou ekonomové
jíst lépe?

Menza v Italské má nového provozovatele AV Gastrocentrum, který nahradil
firmu Sodexo. Že se něco změnilo, pozoruje pravidelný strávník na VŠE
již při příchodu do menzy. Na vitrínu s nabízeným menu narazí neobvykle
již za dveřmi.

Výběr vystavených jídel je velmi pestrý. Nevýhodou rozmanitosti je, že
student bude zprvu trochu tápat, pokud ho zajímá cena. Cena jídel je
odstupňovaná a chvíli potrvá, než si na nový systém zvyknete. Ceník ale
visí vedle vitríny. Klasické menu stojí 34 nebo 44 korun, podle ceníku se dá ale najíst
i levněji.

Interiéry u výdeje jídel prošly kosmetickými změnami, které prostor
zpřehlednily. Tabule hlásí konkrétní názvy jídel, hladový strávník
nemusí bloudit a přesně tak pozná, ke kterému stanovišti jít. Menza
nabízí také salátový bar, dezerty, kávu, novinkou je gril bar a čerstvá
pannini.

Jídelna vypadá stejně, ale AV Gastrocentrum hodlá vytvořit z menzy
malou galerii studentských děl. Fotografové či malíři z řad studentů
tak dostanou příležitost vystavit své výtvory.

A jak v den otevření nové menzy chutnaly obědy našim redaktorům?
Přečtěte si recenze jednotlivých jídel.

Vepřová kotleta na houbách, dušená rýže (Menu B1 –
34,05 Kč)

Martin Černý

Nový provozovatel menzy. Nadšení nebo skrytý strach před tím, co
přijde? Katastrofické scénáře v mé mysli rozhání bramboračka, která
přistála na mém tácu za 7 korun. V porovnání s bramboračkou, kterou
jsem měl v menze Jednota, nová menza na VŠE získává mírný náskok.
Nemohu říct, že by to byla poctivá a hustá polévka, ale i přes vodovou
konzistenci je chuťově dobrá.

Hlavní chod také překvapil, i když se na první pohled toto jídlo
zdálo nejméně vábné. Maso, klasická hnědá omáčka a rýže. Vepřová
kotleta není příliš kořeněná, ale s přidanou omáčkou se maso stává
jemně šťavnaté. Rýže zaznamenala mírný pokrok (nalezl jsem i stopy po
koření a dokonce není servírována se zbytky vody), i přesto místy
nedovařená. Největší zklamání přichází ve chvíli, když zjišťuji,
že jídlo mělo být na houbách. Chuť hub jsem nezaznamenal a houba samotná
se v jídle vyskytla jako ojedinělý exemplář.

Likérová špička s velkým espressem na závěr příliš dojmu
neudělala. Když jsem se po složitém procesu dopracoval k likéru, který to
jistil u dna, jeho chuť připomínala zkvašený
multivitamíno­vý džus.

AV Gastrocentrum balancuje na tenké hraně a teprve čas ukáže, na jakou
stranu se překlopí. Buď zpět k „Sodexo quality“ nebo směrem k lepším
obědům.

Pangasius na citrónovém pepři, dušená zelenina v páře (Vital
food A2 – 44,25 Kč)

Petra Nerodilová

Na tácu si nesu pěkně barevnou porci. Na první pohled dávám jídlu
větší šanci než za časů Sodexa. Kvalitativně vypadá dobře, ale
množství za cenu 44 korun nějak nedopovídá. Také tři deci sodovky za
patnáct korun se mi zdají v porovnání se stejným množstvím koly za
stejnou cenu poněkud mimo.

Usedám ke stolu a přemýšlím, jestli je moje jídlo to, co bych si
představila, když se řekne „vital food“. Asi ano, říkám si, když se
zakusuji do prvního sousta. Chuť dobrá, teplota nikoli. Br, ať žije
termonádobí!

Mám hlad, a tak ve mně ten kousek ryby a hromádka zeleniny – těžko
odhadnout, zda čerstvé nebo rozmražené, zmizí raz dva. Žaludek dosyta
zaplním ještě dezertem. Medovník dostává jedničku. I tak ale šance AV
Gastra mírně pohasínají. Snad můžu jejich dnešní výkon brát jen jako
testovací provoz.

Kuřecí řízek v sýrové omáčce s chřestem, vařené
brambory (Menu B2 – 34,05 Kč)

Petra Pulcová

V první den fungovaní nové menzy jsem se rozhodla vyzkoušet všechny
chody. Jako první prozkoumaly moje chuťové pohárky hovězí vývar
s rýží. Oceňuji, že nebyl příliš slaný, celková chuť však byla
spíše nevýrazná. Plusem však zůstává množství rýže, které
z obyčejného vývaru dělá jídlo, které i trochu zasytí. Množství
zeleniny ale bohužel nic moc. Vývar měl i vhodnou teplotu, horký, ale ne
příliš.

O to horší bylo moje zjištění, že hlavní jídlo v podobě kuřecího
řízku bylo na můj vkus až příliš studené. Samotný řízek byl hodně
suchý, dojmy zachránila omáčka jemně sýrové chuti s kousky chřestu,
kterého by ale mohlo být víc. Vedle řízku ležely opět studené brambory
s minimem soli. To ale nepokládám za problém, kdo chce, může si je
dosolit.

Na závěr jsem potěšila svůj mlsný jazýček něčím sladkým.
Malinový řez ode mě získává celých 100 procent, skutečně mu nedokážu
nic vytknout a určitě ho můžu doporučit.

V celkovém součtu nová menza nenadchne, ale ani neurazí.

Vepřová krkovička „Borsos“ s restovanou cibulkou,
bramborové hranolky (Menu A – 44,25 Kč)

Lenka Havlíčková

Vizuálně porce nevypadá špatně, ale při bližším zkoumání zjistím,
že nás neopustily hranolky a lá Sodexo – scvrklé a přesmažené. Název
„bramborové hranolky“ proto působí trochu cynicky, když má člověk
podezření, že jsou ony žluté sušinky příbuzné s bramborem asi přes
desáté koleno. Ale budiž, to jsou prostě menzovní hranolky, co bych za tu
cenu chtěla.

Při prvním soustu se zarazím, zda jsem se nepřehlédla a nevzala si porci
ze studené kuchyně. Ohřeju se aspoň lokem sladkého čaje, na který máme
zjevně na VŠE tajný děděný recept, protože jeho chuť se, bohužel,
nezměnila.

Odpustím-li však své porci teplotu přihřátého psího čumáku, musím
uznat, že maso oproti sodexovským časům dokonce i dobře chutná (!).
Restovaná cibulka pak příjemně kořeněnou krkovici dobře doplňuje.

Vzpomínám-li na minulé semestry, těch 44 korun mi nakonec není líto.
A pokud kuchaři přehodnotí svoje měřítka toho, co je „teplé“ jídlo,
budu se do menzy i těšit.

Mohlo by tě zajímat: