Přepište dějiny! Samostatný tým VŠE odehraje svůj první domácí zápas Univerzitní ligy

7. 10. 2024 | a | Sport falcons - ořez

S novou sezonou proběhla v Univerzitní lize ledního hokeje zásadní změna v podobě rozšíření o trojlístek nových týmů. Kromě ČZU Farmers Prague a UNIted HK rozehrálo první sezonu i samostatné mužstvo Vysoké školy ekonomické v Praze pod názvem VŠE Falcons. Nutno říct, že skvěle. Z prvních třech venkovních zápasů si zapsalo plný počet bodů. Úvodní domácí utkání však Falcons teprve čeká. Odehrají ho v úterý 8. října v Ice Aréně Kateřinky. 

Se začátkem semestru odstartovala rovněž i Univerzitní liga ledního hokeje. Soutěž, která si klade za cíl umožnit mladým hokejistům skloubení vysoké školy a sportovní kariéry, vznikla v roce 2019 a za pár let své existence si dokázala vydobýt popularitu nejen mezi studenty, ale i širší veřejností. Minulý podzim však vzbudila také kontroverze, když se pustila do bitvy o pořadatelství tradičního hokejového souboje univerzit a původně samostatný turnaj začlenila do Univerzitní ligy. Podrobně tehdy třaskavou kauzu popsal redaktor Michal zde

I při pořádání zmíněné „Bitvy o Prahu“ však organizace ukázala, že show z hokeje zkrátka udělat umí a její zápasy stojí za návštěvu. Ostatně, není divu. Jedním z hlavních mozků je i marketér Vilém Franěk, který je blízkým spolupracovníkem Mikýře a do značné míry stojí za jeho současnou popularitou.

Vzorem jsou pro soutěž Spojené státy, respektive jejich hokejová liga NCAA. Ta je společně s dalšími sporty součástí propracovaného systému amerického univerzitního sportu. Její kvalitu možná vůbec nejlépe dokládá fakt, že řada hráčů je během svého působení na univerzitě draftována do NHL. 

Hokejovou vyspělost amerických mladíků mohli ostatně nedávno zahlédnout i čeští diváci. V srpnu sehrálo v Česku sérii zápasů mužstvo Cornellovy univerzity a jedním z nich byl i souboj právě s výběrem Univerzitní ligy. Zápas, ve kterém se domácí bleskově ujali vedení a těsný náskok drželi až do konce druhé třetiny, nakonec skončil 4:1 pro americký výběr.

Po vzoru formátu americké soutěže, se v aktuální sezoně Univerzitní ligy přistoupilo k rozšíření počtu týmů tak, aby každý zastupoval jedinou univerzitu. To dříve neplatilo. V minulých sezónách byl k vidění tým Engineers Prague, který se sice skládal převážně z hokejistů ČVUT, ale byli doplněni hráči z VŠE a ČZU. Letos se tato kooperace rozpadla a vzešly z ní  tři plnohodnotné nové týmy: ČVUT Engineers Prague, ČZU Farmers Prague a především – VŠE Falcons Prague!


Logo nového týmu

 

Název týmu byl vybrán formou hlasování a jeho domovem se stala Ice Aréna Kateřinky, kde se Falcons představí již 8. října. Při své premiéře na domácí půdě svedou souboj se ZČU Akademici Plzeň. Utkání můžete sledovat i prostřednictvím live streamu. 

Předseda klubu Lukáš Vopat se pro Livesport vyjádřil o ambicích mužstva následovně:  „Jsme nový klub a jak si povedeme proti našim soupeřům se teprve ukáže. Určitě se ale již teď nebojím říct, že se chceme stát plnohodnotným členem univerzitního hokeje a zabojovat o play off.” To se „ekonomům“ zatím daří výborně. Úvodní trojici venkovních zápasů proti Brnu, Pardubicím i Ústí vyhráli. 

Hráčské statistiky a rozpis nadcházejících utkání najdete na tomto odkazu

„Stay tuned“, poněvadž v následujících týdnech vám na webu iListu přineseme i rozhovory se členy týmu!

Foto: Archiv VŠE Falcons

Mohlo by tě zajímat: