Nové tištěné číslo iListu oslavuje sportovní vášeň

25. 4. 2024 | | Studentský život, Zprávy ze školy dubnové číslo iList

Je nám potěšením oznámit vám, že tento týden vychází nové tištěné číslo našeho studentského listu iList. Tentokrát se věnujeme tématu, které oslovuje mnoho z nás – sportu. Sport není pouze způsob, jak zlepšit fyzickou kondici, ale také prostředek k propojení, soutěžení a zábavě. Ve světě Vysoké školy ekonomické (VŠE) má sportovní duch silné zastánce, a to se odráží i v obsahu našeho nového čísla.

V úvodní části tohoto čísla se můžete těšit na unikátní rozhovor s Gabrielou Satkovou. Gabriela je jedním z těch, kteří dokážou svými výkony zaujmout a inspirovat. Vodní slalom je nejen její sportovní disciplínou, ale také vášní a způsobem života. A přestože se může na první pohled zdát jako obyčejná studentka, ve svém sportu patří k absolutní špičce. Jak to vidí s šancemi uspět letos na olympiádě v Paříži? Na to a mnoho dalšího se ptal náš redaktor Jakub.

Jak a proč začít sportovat se dočtete v článku naší redaktorky Kláry, která zde zdůrazňuje význam pravidelného cvičení pro fyzické a psychické zdraví. Dává rady, jak začít cvičit postupně a s ohledem na vlastní zdravotní stav. Připomíná také důležitost správné techniky a prevence úrazů při cvičení. VŠE se snaží podporovat správný zdravotní styl života studentů tím, že ukládá povinnost studentům většiny fakult absolvovat alespoň dvakrát za studium vybrané hodiny sportu. Jaký názor na to mají studenti VŠE, jsme se zeptali v anketě, jejich výsledky najdete v článku Povinný tělocvik na VŠE: Ano či ne? od redaktora Filipa.

Naše redaktorka Gabriela se podělila o její první zkušenost s lezením. Popisuje rozdíly mezi boulderingem a lezením na vysoké umělé stěně, uvádí svá oblíbená lezecká centra v Praze, zdůrazňuje důležitost zodpovědného přístupu k lezení a spoustu dalšího. Zajímá vás, jak sportují ostatní členové redakce? Nechte se inspirovat jejich aktivitami, které zahrnují individuální sporty jako jóga, fitness nebo plavání i týmové hry jako badminton, volejbal nebo házená. Vybídnout ke sportovní aktivitě vás můžou také články s tipy na parky v Praze a výlety mimo hlavní město, které jsou skvělou volbou pro ty, kdo touží po odpočinku v přírodě a objevování nových míst.

VŠE také poskytuje významnou podporu vrcholovým sportovcům-studentům, kteří se snaží skloubit svou akademickou kariéru se sportovními ambicemi. Jak tato podpora funguje? Kolik studentů-sportovců ji využívá? O tom píše naše redaktorka Eva. Věděli jste, že můžete na VŠE rovněž studovat program Sportovní diplomacie na Fakultě mezinárodních vztahů (FMV)? Nabízí postgraduální studium, které spojuje sport a diplomacii a je určené bývalým sportovcům i zaměstnancům sportovních organizací. Program vám v našem čísle představí redaktorka Barbora.

Jeden článek jsme věnovali i problematice rostoucího zájmu o e-sporty. Jaká je situace ohledně tohoto (ne)všedního sportu v Čechách a na vysokých školách obecně, pro vás zmapovala naše redaktorka Adéla.

A protože se fyzické zdraví neobejde bez zdraví psychického, připravili jsme pro vás na toto podtéma hned několik článků. Redaktorka Barbora řeší vývoj tohoto dříve velmi tabuizovaného tématu, jež se dnes stává téměř běžnou záležitostí. Zaměřuje se na situaci duševního zdraví studentů na VŠE a opatření, která škola přijímá k podpoře svých studentů. Naše redaktorka Kateřina vám dále nabízí rady a techniky pro rychlé uklidnění a zvládnutí stresu, což je problém mnoha studentů i pracujících. Popisuje jednoduchá dechová cvičení, vnímání prostředí smysly a pohybové techniky, které pomáhají zbavit se napětí a získat klidnější mysl.

Na VŠE se letos mimo jiné poprvé konal Den duševního zdraví. Nabídl různé aktivity zaměřené na psychickou pohodu studentů, jako jsou workshopy mindfulness či kurz první pomoci. Pokud jste tento den nestihli, naše redaktorka Klára přináší přehled dalších akcí v letním semestru 2024, které se věnují péči o duševní zdraví.

Nenechte si proto ujít toto sportovně nabité číslo iListu, které vás inspiruje, informuje a pobaví. Číslo je k dispozici za dobrovolný příspěvek v hotovosti nebo prostřednictvím QR platby. Potkat nás můžete rozdávat dubnové vydaní iListu po celých prostorách školy celý týden vždy od 9:15 do 17:45. Budeme rozdávat také na festivalu Narozeniny VŠE na Jarově, kam vás i touto cestou zveme, abyste navštívili náš stánek a vysoutěžili si tak nějaké body do Souboje fakult. Tak neváhejte a stavte se, těšíme se na vás.

Mohlo by tě zajímat: