Na vlně – jak žít v souladu se svým cyklem

1. 7. 2023 | | Studentský život Menstruační cyklus

Článek vyšel v květnovém tištěném čísle v minulém roce.

Menstruace, menzes, měsíčky. Cyklus, se kterým se skoro polovina populace pravidelně potýká neznamená jen utrpení, bolesti a přecitlivělost. Právě naopak, menstruace má několik fází, které bychom se pro plnohodnotný život měli naučit vnímat a přizpůsobit se jim. Například to, kdy si plánovat schůzky, kdy se socializovat, co jíst nebo kdy a jak cvičit.

Každý o menstruaci slyšel už na základní škole. Někdo méně (chlapci) a někdo více (děvčata). Důležitost cyklu by si ale měli uvědomovat úplně všichni, protože každý má v životě někoho, kdo menstruuje. I tak je ve společnosti občas toto téma tabu a samotná výuka o menstruaci je nedostatečná.

Trvání cyklu je individuální, většinou se uvádí kolem 23–32 dnů. Rozdělujeme ho na čtyři fáze: menstruační (menstrual), předovulační (follicular), ovulační (ovulatory) a předmenstruační (luteal). V každé fázi je rozdílná hladina hormonů, a to pak ovlivňuje naše emoce, myšlení a také se v průběhu mění potřeba různých živin.

Fungování s menstruačním cyklem je zcela odlišné než fungování bez něj. Třeba muži žijí ve dvaceti čtyř hodinových cyklech. Každé ráno se probudí se stejnou hladinou hormonů, která se během dne mění. Ráno a dopoledne mají více energie, smysl pro kreativitu nebo potřebu socializace a večer jsou díky klesajícím hladinám unavení. V menstruačním cyklu se hladiny hormonů mění právě v horizontu 23–32 dní. Jednotlivé fáze si pro zjednodušení můžeme představit jako roční období.

Zima (menstruační fáze)

V zimě je nejlepší udělat si čaj, zabalit se pod deku, pustit si oblíbený seriál a soustředit se sama na sebe. Tak nějak by to mělo vypadat při menstruační fázi, která trvá pět až sedm dní. Hladiny všech hormonů jsou nízko a je to energeticky nejnáročnější fáze, proto se opravdu vyplatí poslouchat své tělo a zbytečně se nenutit do náročných tréninků. Nejlepším druhem cvičení je jóga nebo chůze.

Obdobně jako v zimě přichází únava a s tím související menší produktivita. Rozvinutá je ale naopak intuice a moudrost, tudíž je dobré poohlédnout se za uplynulým obdobím nebo některé věci přehodnotit.

Z jídla je dobré vyhnout se slaným a tučným jídlům, alkoholu, kofeinu, protože mohou zhoršovat bolesti. Naopak se doporučují jídla jednoduchá na trávení, jako jsou polévky nebo dušená zelenina. Pomocníkem proti bolestem může být i heřmánkový čaj.

Hladiny estrogenu a progesteronu jsou nízko, a to vede k sušší pleti, zvýšení prostagladinu zase zapříčiňuje její větší citlivost. Hlavní je tedy pleť vyživovat a hydratovat.

Jaro (předovulační fáze)

Všechno začíná kvést a probouzet se, díky hezkému počasí máme na jaře více energie a chuti do života. Je tomu tak i v předovulační fázi, která trvá sedm až deset dní. Zvyšují se hladiny hormonů, především estrogen a kolagen, díky kterému máme nejhezčí pleť z celého cyklu, je silnější a elastičtější. Pokud tedy chcete zaexperimentovat s novým krémem nebo pleťovou maskou, je pro to nejvhodnější doba.

Pro předovulační fázi je charakteristická kreativita a otevřenost, jsou vhodné podmínky na to vyzkoušet něco nového.

V jídelníčku je nejlepší se soustředit na potraviny, které podporují tvorbu estrogenu, jedná se například o brokolici nebo fermentované výrobky jako kimchi, kefíry, jogurty nebo kombucha.

Léto (ovulační fáze)

Léto neboli ovulační fáze trvá tři až čtyři dny. Hladiny estrogenu a testosteronu jsou na maximu a nastává období pro socializaci, komunikaci a networking, stejně jako je to ve zvyku v létě. V ovulaci má dojít k oplodnění, a proto je vysoko i hladina feromonů. Člověku se dobře seznamuje a je nejlepší čas třeba na první rande.

Do jídelníčku patří potraviny podporující funkci jater, jejichž estrogenové receptory (na ty se váže hormon estrogen) mají důležitou roli při udržování plodnosti. Je to například čerstvá zelenina a ovoce, mandle, losos, vajíčka, quinoa nebo tuňák.

V ovulační fázi se nemusíme bát pořádného zapocení, třeba při HIIT tréninku.

Podzim (předmenstruační fáze)

Na podzim se vše připravuje na zimu a stejně je tomu tak i při premenstruační fázi, která trvá deset až čtrnáct dní. Hladiny hormonů jsou vyrovnané a ke konci se pomalu snižují. Projevují se pravé emoce a je čas na organizaci. Odškrtávání To-Do listů vám půjde snadno od ruky. Lépe se soustředíme na detailně určené úkoly spíše než na ty dlouhodobější. Kreativita klesá a nastává čas se opět uzavřít do společnosti těch nejbližších lidí.

Tělo potřebuje čím dál tím více energie, a proto je častější pocit hladu. Je tedy v pořádku připravit si větší porci nebo v průběhu dne víc svačit. Důležitá je vláknina, která napomáhá vyplavení estrogenu proti případným bolestem PMS.

Co se týče pohybu a cvičení, na začátku se doporučuje silový trénink, ale s pomalým úbytkem energie se můžeme začít soustředit například na jógu nebo pilates.

Pleť není v nejlepší kondici, může lehce napuchnout, uzavírají se póry a je náchylnější k tvorbě pupínků.

Cykličnost má mnohem větší smysl, než je jí přisuzován. Pokud se o ní naučíme, můžeme si lépe plánovat, jaké úkoly a cíle dává smysl v danou fázi plnit. Kdyby se dostatečně o cykličnosti v mladém věku učilo, člověk by porozuměl, proč se mu zrovna špatně soustředí nebo proč má takovou chuť jít do společnosti za zábavou.

Pokud chcete být víc v souladu se svým cyklem, začněte tím, že si začnete zapisovat, jak se v jednotlivých fázích cyklu cítíte. Zaměřte se na náladu, bolesti, kvalitu spánku, libido nebo energii. Skvěle poslouží aplikace jako je Flo App nebo Clue. Po několika cyklech začnete vnímat pravidelnost a může tak začít nový život na vlně.

Foto: Šárka Brunclíková

Mohlo by tě zajímat: