Na podzim to roztočíme, drahoušci!

1. 5. 2001 | | Názory, Zprávy ze školy

Na naší vysoké škole funguje spousta organizací. Každá z nich se na něco zaměřuje. Co dosud chybělo, byla studentská organizace, která by se na nic nespecializovala, ničemu se nebránila a naopak podporovala aktivity studentů, ať už se týkají čehokoliv. Zdá se, že v tomto směru se můžeme těšit na lepší časy. V květnu loňského roku se skupině studentů podařilo zaregistrovat občanské družení ESO.

Na naší vysoké škole funguje spousta organizací. Každá z nich se na něco zaměřuje. Co dosud chybělo, byla studentská organizace, která by se na nic nespecializovala, ničemu se nebránila a naopak podporovala aktivity studentů, ať už se týkají čehokoliv. Zdá se, že v tomto směru se můžeme těšit na lepší časy. V květnu loňského roku se skupině studentů naší školy (po dlouhých tahanicích o slovíčka a interpunkci) podařilo na ministerstvu vnitra zaregistrovat občanské družení ESO – Ekonomická studentská organizace. Jenže v červnu udělali státnice, v červenci se sešli na promoci a po ESU se slehla zem.

Dobrá myšlenka se ale neztratí nikdy. Na jaře letošního roku se ozvalo několik hlasů, že ESO by se mělo probudit z letního, podzimního a zimního spánku. A tak se na začátku dubna sešlo pár buditelů. A budili a budili a budili. Nakonec se dohodli, že ESO, má-li být perspektivní, se musí postavit na studentech, kterým neťukají na dveře závěrečné státnice. A proto všechna sláva (jako třeba valná hromada a ustanovování orgánů sdružení) proběhne až na podzim, kdy bude škola mládím přímo narvaná. Ale protože by současně byla škoda jen sedět se založenýma rukama a čekat na prváky, připravil pro vás ten malý a neformální zárodek ESA první akce. Pro cyklisty je to výlet na Okoř a pro turisty výlet na Karlštejn. Informace o nich je možné najít v newsech, v úvodníku Amenu a možná je objevíš i na některých nástěnkách po škole, ale tam se asi trochu ztratí. V době, kdy čteš tento článek, máme již výlet na Okoř zdárně za sebou a o tom, jak to probíhalo, se dozvíš v některém z příštích čísel.

A co vás čeká na podzim, až se ESO rozjede? To se, upřímně řečeno, ještě neví. Mladá krev může vnést do organizace spoustu energie a nápadů, na které jsme my zatím nepřišli. Takže tu otázku trochu pozměníme na: „Co vám ESO může přinést?“ Pak už odpovědi pofrčí jedna za druhou: koncerty, přednášky, sportovní turnaje (volejbal, basket, tenis, frisbee, šipky…) i méně sportovní turnaje (šachy, piškvorky, pexeso, mariáš…), výstavy, výlety, závod Starou Prahou. ESO může být podhoubím pro vznik tanečního nebo divadelního kroužku a dál a dál. A jestli máš i Ty (nebo máte vy) nějaký dobrý nápad, návrh, akci, kterou bys rád pro ostatní připravil, ESO Ti pomůže. A přestože tady pořád píšu, že to vypukne až na podzim, mám pro všechny aktivisty, navrhovatele a organizátory jednu pozvánku už teď. Přijďte 10. května v 18 hodin s největší pravděpodobností do zasedačky rektorky (místnost bude upřesněna na newsech). Budete se moct vyjádřit k tomu, jak by mělo ESO fungovat, k jeho cílům, struktuře i náplni. Těšíme se na Tebe (na vás).

Mohlo by tě zajímat: