Myslím, že jsem měl štěstí na studenty

6. 3. 2009 | | Rozhovory, Zprávy ze školy

„Jeho přednášky patří k nejlepším na škole, nejen že ví, o čem mluví, navíc to umí i podat.“ Takto studenti hodnotí Davida Slánského, který patří mezi nejlépe hodnocené.

„Jeho přednášky patří k nejlepším na škole, nejen že ví, o čem mluví, navíc to umí i podat.“ Takto studenti hodnotí Davida Slánského, který patří mezi nejlépe hodnocené.

Žebříčky a statistiky, které posuzují kvalitu čehokoliv, se těší velké oblibě. Jeden takový vznikl i na internetových stránkách vseborec.cz. Týká se oblíbenosti pedagogů. Vyučující předmětu Business Intelligence v rozhovoru pro Studentský list prozradil, co si myslí o tom, že se těší takové oblibě studentů, i o učení samotném.

Věděl jste, že vás studenti hodnotí takto příznivě? Znamená pro vás přednášení spíše práci nebo zábavu?
Částečně to tuším a mám z toho pozitivní pocit. Přednášení beru jako zábavu.

Považujete umění učit za výsledek talentu nebo tvrdé práce?
Záleží na přístupu.Učení je buď o snaze něco do někoho natlouct nebo o sdílení informací. V prvním případě se jedná o jednosměrnou komunikaci, že někde něco čtete a říkáte to, a v druhém případě o určitou interakci.

Může být oblíbenost či neoblíbenost profesora ovlivněna tím, jak vysoké nároky na studenty při své výuce klade?
Podle mých zkušeností se studenti obecně dělí na dvě skupiny. Tu „méně uvědomělou“, která se rozhoduje podle nároků předmětu, a tu „více uvědomělou“, která si chce z předmětu něco odnést, tudíž se nerozhoduje podle náročnosti. Musím říci, že jsem měl štěstí na studenty, kteří se v drtivé většině řadili do druhé skupiny. Tudíž se domnívám, že v předmětu Business Intelligence není oblíbenost vyučujícího ovlivněna nároky, které máme velmi vysoké.

Pracujete jako manažer firmy KPMG. Proč jste se rozhodl učit?
Dělal jsem doktorát a v rámci toho učil, bavilo mě to, takže pokračuji.

Proč jste se rozhodl právě pro VŠE?
Úroveň studentů je tu vyšší. Předmět, který učím, je vysoce specializovaný a vyžaduje určitou znalost. A také kvůli prostředí. Studoval jsem ekonomiku, takže je pro mne VŠE přirozené pokračování.

Kdo patřil k vašim oblíbeným vyučujícím?
Docent Pour, jednoznačně. Líbil se mi jeho přístup k výuce, vysvětloval studentům, jak jednotlivá řešení vypadají v praxi, a své přednášky podával zajímavým způsobem. Při přednáškách i cvičeních se snažil o zmiňovanou interakci, bral studenty jako inteligentní stvoření, ptal se na jejich názory a diskutoval. Tento styl výuky se teď snažím napodobit.

Mohlo by tě zajímat: