Menzu VŠE čeká výrazná proměna. Škola naváže spolupráci se Zdeňkem Pohlreichem
Zprávy ze školyStudenty a zaměstnance Vysoké školy ekonomické (VŠE) zvyklé navštěvovat menzu v žižkovském kampusu čeká od dubna změna. Jednou týdně totiž bude v nabídce jídelníček sestavený známým českým šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem. Jde o součást Pohlreichovy nové iniciativy, v rámci které chce zlepšit úroveň stravování mladých dospělých v Česku. Informovala o tom škola na svých stránkách.
Každé pondělí tak v průběhu dubna bude na přípravu dohlížet Pohlreich nebo někdo jiný z jeho týmu, po zbytek akademického roku už bude příprava předem sestavených jídel na personálu menzy. V tyto dny zároveň dojde ke zmenšení nabídky jídel, strávníci budou mít k dispozici pouze jednu masovou a jednu veganskou variantu.
Obě strany ve spolupráci vidí velký potenciál. „Je nám jasné, že kvalita nabízených jídel by mohla být vyšší a že je prostor ke zlepšení. Proto jsme nabídku na spolupráci s pane Pohlreichem uvítali s nadšením,“ říká o novince nový rektor VŠE Petr Dvořák.
Spojení s ekonomkou je pilotní fází zatím nepojmenované snahy Pohlreicha a jeho týmu z Café Imperial jehož cílem je zlepšit stravování v institucích vyššího vzdělávání, primárně na vysokých a vyšších odborných školách.
„Studenti často nemají čas nebo peníze si vařit nebo jíst v dobrých podnicích, a pak končí na instantních polívkách. Vrcholem je pro ně kebab nebo právě jídlo z menzy, které často chuťově ani nutričně nestojí za nic,“ vysvětluje Pohlreich (citace Zdeňka Pohlreicha byly redakčně upraveny tak, aby neobsahovaly sprostá slova, pozn. red.). „Co má proboha být třeba rozstřelený ptáček?“ reagoval na nabídku jídel na VŠE. Zároveň doplnil, že i přes některé zvláštní volby je vidět, že současný provoz menzy má dostatek prostoru se zlepšovat.
Pohlreich původně chtěl spolupracovat i s dalšími vysokými školami v Praze, nakonec ale v prvním kole padla volba jen na ekonomku. „Původně jsme se chtěli spojit i s ČVUT, ale když jsem viděl stav tamní menzy, bylo mi jasné, že to nemá cenu, tam by pomohlo jenom všechno spálit a začít znova,“ řekl Pohlreich iListu.
Zvýšené náklady uhradí škola, cena tedy zůstane stejná jako dosud. „Vnímáme to jako investici do zvýšení kvality času, který zaměstnanci i studenti tráví na Vysoké škole ekonomické,“ řekl Dvořák.
Pohlreichův podíl na provozu menzy je prozatím domluvený do zkouškového období. V létě škola vyhodnotí, jestli je pro ni spolupráce s šéfkuchařem Café Imperial přínosná a bude v ní chtít pokračovat.
Toto je aprílový článek. Ať obědváte kdekoliv, přejeme dobrou chuť.
Foto: studentpoint.cz
Mohlo by tě zajímat:
- Týdenní přehled akcí: zadebatujte si s Respektem nebo běžte na hokej!
- Vývoj areálu ekonomky: přes vinice a plynárnu k moderní univerzitě 21. století
- Týdenní souhrn: VŠE navštíví předseda ÚOHS, vánoční atmosféra a Mikuláš