Máte rádi únikovky? iList pro vás jednu vyzkoušel

22. 12. 2016 | | PR články, Studentský život Únikovka

Patříte mezi ty nadšence (nebo možná spíš zoufalce?), kteří z nejrůznějších důvodů shání dárky až na poslední chvíli? V tom případě zbystřete, máme pro vás tip na vánoční překvápko, které můžete v klidu objednat i na Štědrý den z tepla vašeho domova a nemusíte stát dlouhé fronty v přelidněných nákupních střediscích.

Redakce iListu se na podzim vydala na únikovou hru TrapCatch v Praze na Žižkově, aby utužila kolektiv a provětrala mozkové závity od všeho učení a nabrala nové síly na psaní nejaktuálnějších článků nejen ze školy.

V současnosti jsou tzv. únikovky čím dál tím víc populární a asi každý alespoň zhruba ví, oč ve „hře“ běží. Pokud někdo i přes to tápe – jedná se o druh zábavy, ve které tým hráčů v uzamčené místnosti, případně v komplexu místností, musí vyřešit sérii hádanek, aby se dostal ven v časovém limitu a zachránil se. TrapCatch je určená pro dva až šest osob, takže naše desetičlenná skupinka se musela rozdělit na dva týmy.

úniková hra Trap Catch- Malešice

A jak to celé probíhalo? Náš strýc nedávno za záhadných okolností zmizel. Byli jsme uneseni neznámými muži a uzavřeni ve strýcově pracovně, kde časomíra na výbušnině začala pomalu odpočítávat 60 minut. A my jsme museli zjistit, do čeho byl strýc zapletený, abychom zastavili čas a zabránili blížící se explozi. Co myslíte, zachránili jsme se?

Během hry jsme našli asi deset klíčů, které nás nasměrovaly na další stopy, otevřeli jsme (a to velmi rozličnými způsoby) hromadu zámků, zahráli si žolíky i šachy (i když poněkud netradičně), zopakovali si, jak se orientovat pomocí směrové růžice či si připomněli, kolik dílů má F. L. Věk. Když jsme nevěděli, mohli jsme požádat o nápovědu, která přišla i v případě, že jsme příliš dlouho tápali a nevěděli, jak dál.

Jednomu našemu týmu se rovněž podařilo shodit zrcadlo, vlomit se do trezoru a nakonec doslova za minutu dvanáct zneškodnit bombu. Druhý tým bohužel natolik úspěšný nebyl. Záhadu rozluštil až po uplynutí časového limitu. Budiž mu útěchou, že byl oproti prvnímu týmu v oslabení. Zakladatelka a majitelka TrapCatch a zároveň absolventka VŠE, Jana Holá, říká, že návštěvníci hru obecně hodnotí jako náročnější. „Úspěšnost lidí, co se dostanou ven (s nápovědami i bez), je aktuálně přibližně 45 procent. Úspěšnost lidí, co se dostanou ven bez nápověd, je pak 17 procent,“ dokládá na aktuálních číslech.

thumb_dscn3136_1024

Jak hodnotí hru členové naší redakce? „Bola to moja prvá skúsenosť s unikovou hrou, a bol som maximálne spokojný, primeraná náročnosť, potreba spolupráce, človeka to všestranne otestovalo v pozornosti a logike, v závere to bolo aj dosť napínavé, rozlúštiť kód tesne pred výbuchom bomby,” komentuje náš fotograf Filip Kubus.

„Mně se líbilo, že nebylo nutné řešit úkoly chronologicky, takže byla únikovka vhodnější pro více lidí. Úkoly různého typu, celkově to bylo udělatelné. Na druhou stranu si moc neumím představit, jak bychom to místo v šesti lidech stihli třeba ve dvou,“ dodává bývalá šéfredaktorka iListu Tereza Mynářová (dříve Holanová, pozn. red.).

Pokud si myslíte, že by se únikovka mohla líbit i vám, odkažte se při nákupu na iList a obdržíte slevu. Pátrat po strýcově tajemství budete moci už za 799 korun.

Fotografie: Filip Kubus, Jana Kohoutová, Jana Holá

Mohlo by tě zajímat: