Hvězdy z VŠE

25. 7. 2005 | | Kariéra, Rozhovory

Mezi českými významnými osobnostmi je i mnoho absolventů Vysoké školy ekonomické. Václav Klaus, Miloš Zeman, Jana Bobošíková, Sára Saudková, Ivan Hlinka, Michal Viewegh, Ivan Mládek, Martin Dvořák, Martin Krafl.

Václav Klaus absolvoval na VŠE obor Ekonomika zahraničního obchodu v roce 1963. V roce 1995 byl na VŠE jmenován profesorem pro obor Finance. Na začátku 90. let vstoupil do politiky a spoluzaložil Občanskou demokratickou stranu. Vrcholem jeho kariéry bylo v roce 2003 zvolení prezidentem ČR.

Miloš Zeman získal vysokoškolský diplom v roce 1969. Po pádu komunismu se aktivně zapojil do politiky a v roce 1993 se stal předsedou České strany sociálně demokratické. Opouští ji v roce 2001. V současné době žije na Vysočině, odkud kritizuje současnou politiku. Důkazem je jeho poslední kniha „Jak jsem se mýlil v politice“.

Jana Bobošíková je absolventka z roku 1987 v oboru Ekonomika zahraničního obchodu. Ve studiu poté pokračovala na Fakultě národohospodářské pedagogickým postgraduálním studiem. Přes rok působila jako redaktorka a později vedoucí oddělení v Hospodářských novinách. Velkou popularitu získala jako moderátorka politické talkshow Sedmička na TV NOVA. V roce 2004 byla zvolena do Evropského parlamentu.

Sára Saudková absolvovala v roce 1990 obor Ekonomika práce. Sama říká: „Ekonomie mi připadala jako jediné východisko“. Byla nejprve modelkou, poté uváděla pořad Peříčko na televizi Nova. Koncem 90. let začala fotografovat. Vystavuje u nás i na Slovensku. Fotila například pro značku Absolut.

Ivan Hlinka dokončil studium VŠE v roce 1977. Ekonomie nebyla jeho hlavní zálibou. Již v šestnácti letech se stal hráčem 1. ligy v ledním hokeji. Tomu se aktivně věnoval do roku 1981. Poté se stal trenérem českého hokejového mužstva. Mezi jeho největší trenérské úspěch patří zlatá medaile na Zimních olympijských hrách v Naganu. Ivan Hlinka zemřel při autonehodě v roce 2004.

Michal Viewegh na Vysoké škole ekonomické studoval v letech 1980–1982, a to obor Vnitřní obchod. „Na VŠE jsem šel z momentální životní bezradnosti,“ tvrdí. Poté zvolil studium na Karlově Univerzitě. Svůj první román vydal v roce 1990. Celkem zatím vydal 12 knih. Romány Výchova dívek v Čechách a Báječná léta pod psa byly zfilmovány. V současné době běží v kinech další jeho zfilmovaná kniha „Román pro ženy“.

Ivan Mládek sice vystudoval Vysokou školu ekonomickou, ale nikdy se tomuto oboru nevěnoval. Jeho životní profesí se stala hudba. V roce 1966 poprvé vystoupil se svou kapelou Banjo Band a o deset let později debutoval s deskou „Dobrý den!“. Zatím posledním albem je „Proč mě ženy nemaj’ rády“. V současné době ho můžete vidět v zábavného pořadu Čundrcountryshow na TV Nova.

Martin Dvořák dokončil studium na VŠE v roce 1993. Po studiích se zabýval obchodem a marketingem. Od roku 2000 působí v TV Prima, kde je v současnosti na pozici generálního ředitele.

Martin Krafl absolvoval Fakultu mezinárodních vztahů. V současné době je tiskovým mluvčím České televize. Předtím byl moderátor a redaktor zpravodajství v TV Premiéra, mluvčí prezidentské kanceláře a tiskový mluvčí Středočeského kraje.

Mohlo by tě zajímat: