Hokejová bitva 2022 aneb Jak příznivci Ekonomky přicházejí o iluze

18. 11. 2022 | | Sport, Studentský život Hokejisté VŠE skončili na letošní Hokejové bitvě poslední

Akce bavila snad jako pokaždé, i tak ale bude minimálně většina studentů Vysoké školy ekonomické (VŠE) na letošní klání univerzit v holešovické Tipsport areně vzpomínat s mírnou hořkostí na jazyku. Postup do finále přes favorizovanou Univerzitu Karlovu (UK) totiž po nájezdech nevyšel a na celku HC Ekonom si nešťastný neúspěch vybral krutou daň. Po prohře v souboji o bronzovou medaili proti České zemědělské univerzitě (ČZU) totiž skončil na posledním místě a nadále zůstává jediným vysokoškolským mužstvem, které prestižní trofej v historii soutěže ještě nezískalo.

Navzdory chabému výsledku si diváci večer náležitě užili. Někteří zájemci dokonce s těžkým srdcem obětovali odpolední výuku či jiné plány a již v 16 hodin se setkali na Letenské pláni, aby společně s maskotem Bombočuchem vyrazili na druhý ročník fanouškovského pochodu VŠE. Cestou mnozí kromě skandování něco dobrého i popili a byli tak ideálně rozhřátí na semifinálové klání proti favorizované UK. To má, přiznejme si, nespornou výhodu v podobě fakulty FTVS, která je pro většinu sportovců velmi atraktivní volbou – hokejisty nevyjímaje.

I tak se ale mančaft Ekonomky pokusil vzepřít papírovým předpokladům. Za podpory svých fanoušků se dokonce v prvním poločase duelu dostal do vedení, a vlil tak burácejícímu kotli do žil naději, že letos bychom snad na kýžený triumf mohli dosáhnout. Jednobrankový náskok se ale v žádném sportu nedá označit za komfortní a to ať už na úrovni čistě amatérské, i té profesionální. To se bohužel potvrdilo ve druhé patnáctiminutovce.

Karlovka proti ČVUT

Karlovce se podařilo srovnat na 1:1 a vzhledem k tomu, že ve zbytku utkání již nikdo síť rozvlnit nedokázal, přišla na řadu obávaná loterie v podobě samostatných nájezdů. V ní byli šťastnější a možná i o chlup šikovnější hokejisté UK, kteří si tak v úvodním střetnutí večera vybojovali postup do finále, v němž na ně čekal ten úspěšnější z dvojice ČVUT – ČZU.

Strojní inženýři si se svými o poznání zemědělštěji zaměřenými protivníky poradili a na naše plejery tak v souboji o bronz čekali právě hokejisté univerzity, pro níž se mezi studenty (hlavně ostatních škol) vžil značně nelichotivý název „Hnojárna“.

A skoro to vypadalo, jako by tým ČZU chtěl v předkrmu před finálovým zápasem mezi ČVUT a UK odčinit semifinálové zaváhání o něco více, než reprezentanti VŠE. Ti byli dost možná pochopitelně zklamáni z předchozí těsné porážky proti favoritovi celého turnaje a na jediný gól soupeře zareagovat nedokázali. Těsná prohra 0:1 je tak odsoudila ke konečnému čtvrtému místu a k titulu tak bylo i nakonec o dost dále, než se po počátečním optimismu a vstřelené brance do sítě UK zdálo. Karlovka si pak došla pro konečné vítězství, ČVUT ve finále zdolala a za dvanáct let existence Hokejové bitvy univerzit pozvedla nad hlavu pohár pro vítěze již podeváté.

I když skončili hokejisté VŠE letos na posledním místě, což se za sportovní úspěch rozhodně považovat nedá, o vyloženém zklamání nemůže být řeč. Třeba by naše mužstvo finálový duel proti ČVUT zvládlo, kdyby mu bylo dopřáno trochu více pověstného štěstíčka v semifinálových nájezdech – vždyť loni jsme stejného soupeře rozdrtili rozdílem třídy (5:2) a postoupili právě přes něj do boje o zlato.

Nakonec je ale hlavní to, že již žádná proticovidová opatření (tak jako v roce 2020) nezhatila pořádání skvělé akce, jakou Hokejová bitva rozhodně je. Fanoušci všech škol i sami jejich reprezentanti na ledě si rozhodně užili parádní večer a my, jakožto příznivci VŠE, se jen můžeme těšit na erupci radosti, kterou rozpoutá náš historicky první titul v budoucnu. Třeba se jej dočkáme již za rok – a i kdyby ne, hokejové klání univerzit v Tipsport areně bude tak jako tak zážitek.

Zdroj obrázku: HC Ekonom

Mohlo by tě zajímat: