Festival Jeden svět se zaměří na lidská práva a bezpečnost v kyberprostoru

3. 3. 2018 | | Studentský život 3784_novinka-vr

Každodenní život se stále více přesouvá do virtuálního světa. Spolu s tímto trendem se objevil problém dodržování lidských práv v kyberprostoru. A přesně na to se zaměří dvacátý ročník festivalu Jeden svět s názvem „Aktualizace systému“, který se bude konat od 5. do 14. března. Divákům představí 128 filmů z 52 zemí. Kromě Prahy na festivalové filmy mohou dorazit obyvatelé dalších 36 českých měst.

Jeden svět zahájí britský dokument „Čističi“ o takzvaných moderátorech obsahu na sociálních sítích. Pojednává o skupině lidí ve filipinské Manile, která rozhoduje o tom, co uvidíme na facebookové zdi. Kromě evropských a amerických filmů se však diváci s festivalem podivají i do exotických zemí Afriky, do Asie nebo Austrálie. Obecenstvo se tak seznámí s moderním otroctvím, které je často blíž, než si myslíme, s životem uprchlíků nebo nahlídne do života extrémistických polovojenských skupin, které operují nejen v problémových oblastech světa. Dokumenty také divákům představí skupinu nejvíc ohroženou radikalizací – děti.

Filmy poodhalí i zákulisí vrcholové politiky napříč zeměmi a ukážou hrůzy války nebo zavedou až na pokraj myšlenkových obzorů, které vyzývají filozofie dálného východu. Festival rovněž upozorňuje na problém pytláctví.

Filmy opravdu pro každého

Již potřetí bude připraveno promítání ve virtuálním prostředí, které hosty zavede interaktivně přímo do života hlavních hrdinů a událostí, které hýbou světem. Kromě filmů bude k dispozici i „Mluvící kino“, kde se představí mnoho hostů, režisérů filmů, novinářů a aktivistů.

I tento rok představí festival Jeden svět sérií snímků, jejichž cílem je dosáhnout reálné společenské změny – od globálního oteplování, přes znečištění oceánů až po rovnost pohlaví. Organizátoři také přichystali několik snímků se speciálně upravenými titulky nebo audiokomentářem a relaxované projekce pro diváky s poruchou soustředění.

Podrobnosti o programu a filmech najdete na stránkách festivalu. Vstupné stojí v průběhu dne 60 korun, na večerní projekce si přichystejte 100 korun. Vstupenky jsou k dispozici v předprodeji ve všech kinech, která se do festivalu zapojila.

Foto: archiv jedensvet.cz

Mohlo by tě zajímat: