Festival Jeden svět představí cyklus Umění spolupráce

4. 3. 2017 | | Studentský život Jeden_svět

Hlavní město nabízí spoustu možností, jak kulturně vyžít. Fanouškům dokumentárních filmů udělá radost 19.  ročník festivalu Jeden svět, pro který organizátoři letos zvolili téma Umění spolupráce. Festival procestuje 33 českých měst, uvede 121 dokumentů v patnácti kategoriích, z toho 33 v premiéře. V Praze akce začne příští týden – 6. března a potrvá do 15. března.

Filmy zavedou diváky nejen do exotických destinací, jako je třeba Čad, Sýrie nebo Irák, ale přiblíží jim také jinou stránku Evropy – takovou, kam míří uprchlíci a na kterou ze všech stran doléhá politický boj právě s protimigrační rétorikou. Festival se snaží nastínit problematiku z několika stran – nejen samotných islamistů a pro vládních sil, ale také z pohledu aktivistů, uprchlíků a politiků.

Letošní ročník nabízí několik novinek a zajímavostí. Například v rámci kategorie Jeden svět interaktivně se mohou diváci v Galerii Lucerna podívat na filmy skrz virtuální realitu – pomocí speciálních brýlí. Projekt simuluje například uprchlické detenční zařízení ve Velké Británii nebo samotku v přísně střežené věznici. Ve spolupráci s Rádiem Svobodná Evropa se promítnou tři snímky na pomezí mezi reportáží a dokumentem. Část programu se také otevře nevidomým, neslyšícím, publiku s mentálním postižením nebo pohybovým omezením.

Festival snižuje ekologickou stopu

Jeden svět nezapomíná na životní prostředí a snižování ekologické stopy. „I letos pokračujeme s vegetariánskými rauty, tiskneme menší počet katalogů, zavádíme mobilní aplikace,“ říká o přípravě festivalu jedna z organizátorek. „Nevydáváme ani USB disky a naše hosty vozíme ekologickými auty,“ dodává.

Více informací o jednotlivých filmech a promítacích místech se dozvíte na stránkách festivalu. Vstupenky zájemci mohou zakoupit v předprodeji. Cena filmu začínajícího do 17:00 je 70 korun, večerní představení stojí 90 korun. Letos budou filmy poprvé promítané také v kině Bio OKO na Letné.

Mohlo by tě zajímat: