Druhý ročník oikos Akademie se zabývá udržitelnou spotřebou

29. 2. 2016 | | Studentský život, Zprávy ze školy oikos akademie

Studenti se zájmem o témata udržitelnosti v ekonomických a finančních oblastech se mohou zúčastnit již druhého ročníku oikos Akademie. Sérii přednášek pořádá mezinárodní studentská organizace oikos Praha.

Na letní semestr 2016 si zvolila téma „udržitelná spotřeba“. Přednášky budou tentokrát v angličtině, aby byly přístupné i zahraničním studentům, a první z nich proběhne už v úterý prvního března. Kromě toho je v programu zahrnuta i potravinová sbírka.

V bohatých zemích vyhodí člověk průměrně 95 až 115 kilogramů potravin, kdežto v rozvojových zemích je to pouhých 6 až 11 kilo na hlavu. V hrnku čaje se nám skrývá přibližně 27 litrů vody, která byla potřeba k jeho výrobě. Přijďte se dozvědět jak vyřešit problém plýtvání jídlem na první přednášce oikos akademie s názvem Food Waste, jejíž hostem bude Marie Plojharová z nezávislého analytického centra Glopolis. Glopolis se zabývá problémy, souvisejí s potravinovou bezpečností, změnami klimatu a finančními trhy, a to od globální až po místní úroveň.

Druhá přednáška na konci března ponese název Palm Oil. Palmový olej je v současné době velmi probírané téma. Každou hodinu je kvůli palmovým plantážím v Indonésii vykácen deštný prales o rozloze tři sta fotbalových hřišť. Dochází k znečišťování a devastaci ekosystémů a také navyšování emisí skleníkových plynů. Více informací se mohou studenti dozvědět přímo na přednášce Kateřiny Holubové z Koalice proti palmovému oleji. Bude mluvit o negativním dopadu palmového oleje na životní prostředí a zdraví člověka a také představit alternativní výrobky bez palmového oleje.

Zapojit se můžete i vy

Studenti budou mít brzy příležitost se aktivně zapojit do dané problematiky v rámci potravinové sbírky. Jejími organizátory potravinové sbírky jsou studentské spolky Unie studentů VŠE a oikos Praha s podporou VŠE, ve spolupráci s Potravinovou bankou Praha a dalšími studentskými organizacemi. V budově školy a kolejí budou umístěny nádoby, kam budou moci studenti v průběhu dne přinášet jídlo, které by jinak vyhodili. Jedinou podmínkou je neprošlá doba expirace potravin v den darování. Jídlo bude dále putovat do potravinové banky a odtud do dětských domovů, azylových domů a organizací pracujících s lidmi bez domova.

Rozpis akcí na letní semestr:

1. 3. od 19:45, RB 210: Food waste – přednáší Marie Plojharová z Glopolisu

29. 3. od 19:45, RB 210: Palm oil – přednáší Kateřina Holubová z Koalice proti palmovému oleji

5. 4.: Promítání filmu Green Desert v Likešově aule

21. 4.: Potravinová sbírka

Foto: archiv oikos

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: