Co všechno zařídit před odjezdem na Erasmus 

6. 11. 2021 | | PR články sangga-rima-roman-selia-4ZGrQ7EjLe4-unsplash

Odjíždíte na Erasmus, nebo na jiný zahraniční program pro studenty? Gratulujeme, určitě na vás čekají nezapomenutelné zážitky. Je sice pravda, že současná situace podobné pobyty dost zkomplikovala, ale i tak věříme, že si studium v zahraničí užijete.

Tento článek je takovým „checklistem“ toho, na co je dobré před odjezdem na Erasmus nezapomenout. Díky tomu vás už (snad) nic nepřekvapí. Co všechno je tedy potřeba zařídit?

Vyplnit a odevzdat veškeré papíry

Erasmus patří k nejhezčím období v životě, ale předchází mu otravné papírování. Raději si proto ověřte, jestli jste včas odevzdali všechny důležité dokumenty. Pokud si nejste jistí, raději se zeptejte na zahraničním oddělení.

V současné době je cestování trochu složitější. Ověřte si proto podmínky nutné pro vstup do konkrétní země na stránkách MZV a ujistěte se, že splňujete veškeré podmínky.

Zahájit jazykovou přípravu

Před odjezdem na Erasmus si zopakujte jazyk dané země, nezapomínejte ale ani na angličtinu, ve které většinou probíhá výuka. Ideální jsou pro tyto účely individuální kurzy angličtiny. Nebo se také podívejte na tipy, jak se učit jazyky online.

Zajistit si bytování

Než se vydáte do zahraničí, je dobré mít předem zařízené ubytování (pokud tedy nechcete bydlet pod mostem). Zjistěte si, jestli vaše škola nabízí kolej, případně si najděte sdílený studentský byt. Například na Facebooku téměř vždy najdete skupiny zaměřené na hledání bydlení v daném městě.

Zjistit veškeré informace

Štěstí přeje připraveným – pokud znáte někoho, kdo byl na Erasmu před vámi, zeptejte se ho. Zjistěte si před odjezdem vše o dané zemi i její kultuře. Informace můžete najít třeba na stránkách univerzity, kde bývají vyvěšené závěrečné zprávy z pobytů. Z nich se dozvíte třeba o výší životních nákladů v dané zemi. Kromě toho můžete objevit i zajímavé tipy na výlety.

Uzavřít cestovní pojištění

Nenechávejte nic náhodě a před odjezdem si sjednejte cestovní pojištění na celou dobu vašeho pobytu, výhodné nabídky pro studenty poskytuje například ISIC. Na cestu si přibalte také kartičku vaší zdravotní pojišťovny.

Zapojit se do buddy clubu

Většina univerzit má klub pro zahraniční studenty. Tyto spolky pro Erasmáky pořádají výlety, party a další aktivity. Většinou si můžete i zažádat o buddyho – místního studenta, který vám bude zpočátku pomáhat.

Vzít tradiční české dobroty

Na Erasmu se často pořádají kulturní večery, kde zahraniční studenti prezentují svou zemi. Vezměte si proto s sebou tradiční české věci – například sladkosti, nebo nápoje.

Uspořádat pořádnou rozlučku

Tohle je neméně důležitý bod – před odjezdem se nezapomeňte rozloučit se svou rodinou a kamarády. Své blízké několik měsíců neuvidíte, tak si užívejte společné chvíle.

To už je asi všechno. Teď už jen zbývá užít si Erasmus.

Zdroj obrázku: www.unsplash.com

Mohlo by tě zajímat: