Chceš koláče? Tak pracuj!

22. 10. 2001 | | Kariéra, Názory

V současné době je práce pro mnoho vysokoškolských studentů běžnou součástí života. Potřebují peníze na bydlení, učebnice, společenský život. Stále důležitějším motivem se ale stává i získání praxe. Najít po ukončení studií odpovídající místo není zrovna jednoduché.

V současné době je práce pro mnoho vysokoškolských studentů běžnou součástí života. Potřebují peníze na bydlení, učebnice, společenský život. Stále důležitějším motivem se ale stává i získání praxe. Najít po ukončení studií odpovídající místo není zrovna jednoduché, a bez alespoň základních pracovních zkušeností je šance ještě menší.

Pro studenty, kteří chtějí získat tolik potřebnou praxi, existují nejrůznější cesty jak najít zaměstnání. Pro „začátečníky“ jsou asi nejlepším způsobem osobní kontakty a vazby. Neostýchejte se proto zeptat svých kamarádů a známých. Převážně menší firmy přijímají nové zaměstnance na základě osobních vazeb a doporučení. Často se jim hodí pracovník na půl úvazku či jen na výpomoc. Získat zaměstnání přes známé je sice otázkou štěstí a náhody, ale většinou stojí za to.

Vlastní iniciativa hraje při hledání práce rozhodující roli. Vyplatí se nejen při kontaktování potenciálních zaměstnavatelů. Oprašte Zlaté stránky a obvolejte firmy, pro které byste rádi pracovali. Nebo si sestavte životopis a odešlete ho těmto společnostem e-mailem. Máte velkou šanci, že vaši iniciativu ocení a pozvou vás k pohovoru.

Online personální služby na Internetu jsou stále oblíbenější u zaměstnavatelů i zaměstnanců. Hledání v databázích je rychlejší, jednodušší a efektivnější než pátrání v hromadách papírů. Firmy zadávají hodně nabídek práce právě pro studenty také proto, že jejich uveřejnění bývá zdarma. Na různých serverech také můžete zaregistrovat svůj životopis a čekat na kontakt firem, které zaujme.

Zaměstnání získané přes internet je v mnoha případech atraktivní a dobře placené. Inzerující společnosti působí často v lukrativních oborech (IT, TELCO, obchod, marketing). Též předpokládají, že uchazeči umí pracovat s počítačem.

Klasická cesta tištěných inzerátů a tisku má několik nevýhod sama o sobě – je časově náročná, drahá a nemusí být aktuální. Především v oblasti nabídek bývá navíc těch pro studenty velmi málo.

Je možné rovněž využít služeb personálních agentur. Většinou se specializují spíš na střední a vrcholový management. Existují však i agentury specializované na tzv. Temporary work (např. www.ays.cz). Jedná se o krátkodobý záskok za pracovníky na dovolené nebo nemocné. Tento způsob je ideální právě pro získávání zkušeností. Další velkou výhodou je, že si každý může zkusit jaká práce mu sedí nebo co opravdu nechce dělat. Podobný účel mají i studentské organizace jako AIESEC a IAESTE nebo Centrum profesní organizace na VŠE.

Mnoho nabídek poskytují také úřady práce. Zaměstnavatelé takto nabízející volná místa dostávají dotace a proto toho využívají. Většinou však jde o práci na plný úvazek, což je při studiu dost náročné.

S trochou štěstí tedy lze najít práci i pro studenty (pokud nechcete hned být ředitelem Telecomu).

Mohlo by tě zajímat: