Ceny za ubytování na kolejích VŠE prudce vzrostly. Na vině jsou vyšší ceny energií

23. 9. 2022 | | Zprávy ze školy Koleje, Blanice

Růst cen energií se odrazí i na cenách kolejného. Minulý týden o tom prostřednictvím e-mailu informovala Správa účelových zařízení Vysoké školy ekonomické v Praze (SÚZ VŠE). Podle nového ceníku studenti zaplatí o 55 Kč za noc více. Absolventi, kteří jsou ubytovaní na kolejích, si tak připlatí o více než dva tisíce korun měsíčně.

„Naším cílem není na stávající energetické situaci vydělávat. Potřebujeme stanovit cenu tak, abychom zajistili náš ekonomický chod,“ uvádí tisková mluvčí VŠE Věra Koukalová. Zvýšení kolejného by tedy mělo pokrýt současné provozní náklady kolejí. Výše nárůstu ceny byla stanovena na základě nejvyšší denní ceny plynu, která byla na konci srpna na burze. „V dalších měsících vyhodnotíme skutečně realizované spotřeby plynu s naším výpočtem a případné kladné odchylky budeme ubytovaným zpětně refundovat do jejich kont v ubytovacím systému,“ informuje Koukalová. Ceny za ostatní služby na kolejích se zatím nemění.

Aktuální výše kolejného v ceníku, kromě koleje Jarov II, zahrnuje nájem včetně energií. Ubytovaní na koleji Jarov II mají v ceníku uvedenou pouze fixní část kolejného, ceny za energie a vodu se podle skutečné spotřeby každý měsíc přičítají k nájmu. „Od 1. července 2022 došlo ze strany poskytovatele tepla k navýšení ceny o 17 %. Kolej Jarov II není vytápěna plynem, ale dodávkami tepla od Pražské teplárenské, což znamená, že by k dalšímu skokovému navýšení dojít nemělo,“ zmiňuje Koukalová.

SÚZ VŠE plánuje regulovat spotřebu energií. Primárně by se mělo jednat o modernizaci prvků měření. Dále chce zajistit efektivní vytápění a ohřev vody. V neposlední řadě si klade za cíl sledovat teploty v jednotlivých částech budovy s cílem stejnoměrného vytápění v celé budově. SÚZ se také připravuje na opatření vedoucí k úspoře energií, které by mohla vydat vláda. „Myslíme si, že budeme schopni ve velmi krátké době realizovat všechna opatření a doporučení na úsporu spotřeby energií,“ dodává Koukalová.

Mohlo by tě zajímat: