Budova bývalé menzy na Jižním Městě je nyní na prodej
NezařazenéBudova „staré“ menzy na Jižním Městě čeká na nového majitele, studenti se mohou stravovat na Volze. Třípodlažní budova dnes již nevyužívané menzy na Jižním Městě vedle areálu VŠE patří Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Vedení její Správy účelových zařízení (SÚZ) se před dvěma lety rozhodlo tuto menzu zrušit.
Budova „staré“ menzy na Jižním Městě čeká na nového majitele, studenti se mohou stravovat na Volze.
Třípodlažní budova dnes již nevyužívané menzy na Jižním Městě, vedle areálu VŠE, patří Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Vedení její Správy účelových zařízení (SÚZ) se před dvěma lety rozhodlo tuto menzu zrušit. „Vedly nás k tomu zejména ekonomické důvody,“ vysvětluje Stanislav Starý, ředitel SÚZ VŠCHT. Dodává také, že kapacita menzy byla zbytečně velká a činnost ztrátová. „Proto jsem budovu předali realitní a aukční agentuře Gavlas, která zajistí její prodej takové firmě, jejíž činnost bude vyhovovat charakteru areálu,“ dodává.
Společnost Gavlas nabízí více než pět tisíc metrů čtverečních užitné plochy za třicet miliónů korun. Uvádí, že budova je vhodná pro administrativu, ubytování a služby. Andrea Vítková ze společnosti Gavlas Studentskému listu potvrdila, že doposud se o koupi budovy nikdo nezajímal.
Jídlo za 44 korun
„Starou“ menzu nahradila nová, menší v suterénu koleje Volha. Provozuje je firma SODEXHO, s. r. o., a to od 2. května 2005. Přístupná je pro všechny studenty veřejných vysokých škol, ale také pro hosty školy, účastníky konferencí a ostatní příchozí. Do menzy můžete vejít zadním vchodem nebo kolem vrátnice koleje Volha.
Firma SODEXHO získala právo provozovat tuto výdejnu jídel na základě veřejné soutěže. Za hotové jídlo s polévkou zde zaplatíte 44 korun, bez polévky vás oběd přijde na 39,50 korun. Studenti VŠCHT mají jídlo o patnáct korun levnější – zaplatí sice stejnou částku jako studenti VŠE, ale škola jim pak patnáct korun vrací v podobě speciálního stipendia. Za minutky vydáte od 45 do 50 korun.
Menza poskytuje celodenní stravovací servis, včetně doplňkového prodeje. Denní nabídka zahrnuje čtyři druhy hotových jídel, dvě polévky a minutkovou kuchyni, která nabízí tři druhy specialit – klasickou (masovou), smaženou a minutku Speciál, což bývá především upravená zelenina nebo těstoviny. V ceně jídla je čaj, za jiné nápoje či zákusky si zákazníci musejí připlatit.
Jídla není třeba objednávat, menza funguje na základě kreditního stravovacího systému. To znamená, že pokud se zde chcete najíst, potřebujete k tomu ISIC kartu, kterou musíte v pokladně menzy registrovat a vložit na ni potřebnou částku peněz. Peníze se na kartu připisují také v pokladně. Peněžní účet není kompatibilní s kontem u Eurestu.
Jídelní lístek je najdete na internetové adrese http://www.vscht-suz.cz/suz/cze/stravovani/jidelnilistek.
Fronty jen na pár minut
Kapacita menzy na Volze je 200 míst. V současnosti je v evidenci registrováno asi 4 tisíce strávníků. Denně jich však chodí do menzy pouze pět set. „Všichni se v ní bez problému vystřídají,“ říká manažerka provozovny SODEXHO Lucie Benešová. Také dodává, že na začátku roku byl o stravování v menze větší zájem.
Na dotaz Studentského listu někteří strávníci uvádějí, že jsou s novou menzou vcelku spokojení. Podle Jardy a Zdeňka je zde jídlo sice dobré, ale jako od maminky to není. Vybavení se jim líbí a nabídka se zdá být dostatečně bohatá. „Fronty tu jsou jen na pár minut,“ popisuje Zdeněk. „Nejhorší je to vždy s koncem hodiny,“ dodává.