Budeme jíst lépe?
NázoryTo je něco, řekl jsem si, když jsem si četl v dubnu kolegovu zprávu o tom, že na VŠE by si měla konkurovat až tři stravovací zařízení. Začal jsem také věřit v existenci možnosti, že se Sodexho bude bát o ztrátu zákazníků a my budeme mít při odchodu z menzy spokojenější žaludky.
To je něco, řekl jsem si, když jsem si četl v dubnu kolegovu zprávu o tom, že na VŠE by si měla konkurovat až tři stravovací zařízení. Začal jsem také věřit v existenci možnosti, že se Sodexho bude bát o ztrátu zákazníků a my budeme mít při odchodu z menzy spokojenější žaludky.
Po startu stravovacího zařízení Pizza VŠEm mi přijde, že pokud mi nebude chutnat v menze, ke konkurenci se bude utíkat těžko.
Nedávno mi kamarád vytkl, že jsem prý hrozný negativista, tak se pokusím začít pozitivy. Pizza za necelých čtyřicet korun, dokonce i za šedesát je prima a kvalita mi přijde dobrá. Už jsem měl v pizzeriích i horší kousky, a to mnohokrát.
Na druhou stranu bych řekl, že Pizza VŠEm má blíže k Akademickému klubu než k menze. Z mého pohledu vykazuje jednu vadu. Tvoří se tam fronty, a i když tam nejsou, výroba pizzy nějakou chvíli trvá, nejsou to zkrátka „hotovky“. Z tohoto pohledu se dá spíš očekávat, že pokud obslouží pár stovek lidí, kteří navíc musí mít dost času na to, aby se tam najedli, nedá se hovořit o konkurenci pro Sodexho. Proto pokud byl původní záměr zlepšit stravování na VŠE tím, že se budou menzy snažit mít jídlo co nejlepší, aby studenti nešli ke konkurenci, řekl bych, že nebyl naplněn. Pokud jsem nespokojený s pizzou, můžu se jít stravovat k Sodexho. Obráceně to ale nefunguje, protože už počet míst naznačuje, na kolik lidí denně Pizza VŠEm cílí.
Další dopad, který mělo zavedení nové menzy, představuje poněkud stísněnější stravování. Výrazně ubylo míst k sezení. Sice se tam zatím vejdeme, ale já se raději snažím si naplánovat oběd tak, abych tam nemusel být o přestávce 12.30 až 12.45.
Jaký by z toho mohl plynout závěr? Ohlašovaná revoluce nepřišla. Dostali jsme možnost dát si pizzu či těstoviny za přijatelnou cenu, ale na druhou stranu jsme v menze Sodexho trochu stísněnější. Situace na škole, co se jídla týče, je přijatelná, i když podle mého názoru menzy Univerzity Karlovy, které jsem navštívil – na Albertově či v Opletalce – vaří daleko lépe než žižkovské menzy. Funguje to tam bez pizzy, bez modrých talířů, bez jiných akcí. Prostě vaří.