AS VŠE dnes Vondráčka z funkce místopředsedy neodvolal, Lukáš Hulínský reagoval svou rezignací

23. 10. 2023 | a | Zprávy ze školy AS VŠE, Akademický senát VŠE

Dnes od 13:00 zasednul již po devatenácté v tomto období pravidelný celoškolský Akademický senát (AS). Projednával se volební řád AS Fakulty podnikohospodářské (FPH) a návrh rektora na doplnění Vědecké rady o odborníka z oblasti práva, rektora Slezské univerzity v Opavě, Tomáše Gongola. Dále AS Vysoké školy ekonomické (VŠE) udělil rektorovi předchozí souhlas s odvoláním Jana Vondráčka z Etické komise VŠE. Z funkce místopředsedy AS VŠE však dle hlasování odvolán nebyl, což mělo za následek rezignaci jednoho z místopředsedů AS.

V neposlední řadě se probíral zápis AS VŠE ze zasedání dne 26. 6. 2023. Na tomto zasedání proběhlo hlasování o odvolání Miroslava Ševčíka z pozice děkana Národohospodářské fakulty (NF) VŠE a na konci mimořádného zasedání senát vyslovil souhlas s jeho odvoláním z funkce.

Program dnešního zasedání:

1. Volební řád Akademického senátu FPH
2. Návrh na jmenování člena Vědecké rady VŠE
3. Návrh na odvolání JUDr. Jana Vondráčka z funkce místopředsedy AS VŠE
4. Zápis AS VŠE ze zasedání dne 26. 6. 2023
5. Souhlas s odvoláním člena Jana Vondráčka z Etické komise VŠE
6. Různé

15:53 Místopředseda Hulínský oficiálně oznamuje svou rezignaci ve funkci místopředsedy AS, nakolik nebyl Jan Vondráček odvolán dle bodu č.3. Předseda Střiteský mu děkuje a zároveň ukončuje dnešní zasedání. Bod č.6 se na zasedání neřešil.

15:51 Senátor Marek má dotaz ohledně fungování zaměstnanecké menzy VŠE. Rektor odpovídá, že vzhledem k provozním důvodům se zaměstnanecká menza v budoucnu zrekonstruuje na novou učebnu zejména pro blokovou výuku nebo pro výuku MBA programů.

15:48 Hlasování skončilo. Pro hlasovalo 21 a proti 4 senátoři. Zbytek buď nehlasoval, nebo se zdržel. Tím pádem byl rektorovi udělen souhlas.

15:44 Začíná tajné hlasování k bodu č.5 dnešního jednání. Je potřebná prostá většina k vyjádření souhlasu rektorovi ohledně odvolání Jana Vondráčka z Etické komise VŠE.

15:41 Slovo dostal senátor Staněk. Vyjadřuje se k senátorům Váňovi a Kotenovi. Na rozdíl od nich vidí důvod k odvolání Vondráčka z Etické komise VŠE. Upozorňuje, že člen akademické obce má jednat objektivně a kriticky, v Etické komisi obzvlášť. Senátor Zouhar připomíná, že senátoři tady nikoho nejdou odvolávat, jenom vyslovují souhlas nebo nesouhlas rektorovi.

15:36 Vondráček pokračuje dál. Je přesvědčen, že objektivní důvod k jeho odvolání neexistuje a považuje ho minimálně za předčasný. Rektor nechce reagovat detailně, nakolik jsou jednání Etické komise VŠE neveřejné. Žádá senátory o podporu jeho návrhu.

15:32 Reaguje Jan Vondráček. Dle jeho slov se jedná o fakt, že jenom nenaplnil očekávání rektora Dvořáka. Trvá na tom, aby se tyhle problémy řešily vysloveně na půdě Etické komise VŠE. Zmiňuje jeho neshodu s předsedkyní Etické komise v bodě jedna etického řádu. Obhajuje tenhle typ neshod, jelikož jsou součástí fungování debaty v samotné komisi. V tomhle případě argumentuje taky jakýmsi potvrzením mocenského aparátu děkana Ševčíka.

15:25 Reaguje senátor Koten. Ptá se, jestli se dají čekat v Etické komisi VŠE změny strukturálního charakteru, nebo probíhá jenom výměna názorů mezi jejími členy. Rektor Dvořák se nebojí o atmosféru napříč VŠE. Ohledně strukturálních změn to nevidí jako nevyhnutelný problém a vyzývá senátora, aby se ohledně členů Etické komise vyjadřoval s pokorou.

15:21 Reaguje Daniel Váňa. Ve zdůvodnění rektorova návrhu vidí spíš subjektivní pocit jednotlivce. Rektor je přesvědčen, že Vondráčkovo jednání vůči ostatním členům Etické komise je nepřijatelné.

15:17 Přechází se k bodu č. 5. Slova se ujímá rektor Petr Dvořák, který návrh na odvolání podal. Vyjádřil znepokojení nad řešením posledních událostí se Ševčíkem i Janem Vondráčkem. Argumentuje faktorem respektu mezi senátory i ostatními členy jednání. Cítí odpovědnost za jmenované členy Etické komise VŠE. Na základě květnového jednání komise dospěl k přesvědčení, že Jan Vondráček by členem Etické komise dál být neměl kvůli narušovaní mezilidských vztahů.

15:13 Hlasování je ukončeno. Proti hlasovalo 11, pro 10 senátorů. Návrh tak nebyl přijat.

15:10 Začíná hlasování ohledně odstranění zápisu zasedání AS z 26.6.2023

15:08 Slova se ujímá senátor Pažitný. Zápis z posledního jednání se mu jeví jako polovičatý, nedokončený. V zákonné lhůtě podal námitku, aby byl zápis upraven dle relevantnosti jednání. Doporučil využít odborné služby přepisování dění jednání.

15:05 Senátor Zouhar se obává, že neexistuje jednotný přístup senátorů ohledně zveřejňování zápisů z jednání AS. Trvá na tom, aby se postupovalo dle jednacího řádu a aby se zápis držel v maximální možné míře stručnosti.

15:02 Vondráček říká, že některé části z červnového jednání nebyly v zápisu zmíněny vůbec, nebo byly až příliš zkrácené. Navrhuje setkání předsednictva AS a prodiskutování dané náležitosti.

14:57 Daniel Váňa reaguje. Vyslovuje otázku, jestli by neměl být zápis z jednání zveřejněn v celé své délce, pro všechny členy a se všemi relevantními argumenty. Stříteský obhajuje názor, že je nemožné plně zpracovat a validovat přepis z několikahodinového jednání.

14:53 Slova se ujímá senátor Marek. Obhajuje zveřejnění jak zápisu z jednání, tak i jeho příloh. Předseda jednání reaguje, že jde o otázku interpretace.

14:46 Přistupuje se ke 4. bodu dnešního zasedání. Slova se ujímá Jan Vondráček. Vyjadřuje znepokojení nad tím, že se v zápisu neobjevily skutečnosti ze strany Ševčíka. Zápis tak nepovažuje za optimální. Předseda Stříteský přidává, že šlo o zjednodušený přepis o rozsahu 33 stran. Cituje některé jeho části a upozorňuje na nemožnost relevantně připomínkovat 33 stranový zápis za tři dny. Ohledně vyváženosti říká, že konečné slovo má rektor VŠE. Zapisovatele jednání určuje předseda a jeho zvukové zveřejnění je přístupné zaměstnancům VŠE.

14:42 Hlasování skončilo. Pro návrh hlasovalo 15, proti 6 a zdrželo se 7 senátorů. 1 senátor nehlasoval. Z důvodu nutnosti vyslovení souhlasu nadpoloviční většiny senátorů návrh neprošel.

14:35 Probíhá tajné hlasování pod vedením zvolených členů dočasné pracovní komise o odvolání Jana Vondráčka z pozice místopředsedy AS.

14:33 Slova se ujímá senátor Zouhar. Navrhuje posunout se k samotnému hlasování. Předseda Stříteský reaguje zmínkou o tom, že AS fungoval do posledních událostí se Ševčíkem bezproblémově a bezproblémová byla i jeho spolupráce s Janem Vondráčkem. Vondráčkovi v případě jeho odvolání děkuje za dlouholetou spolupráci. Ukončuje diskuzi a vyzývá k hlasování.

14:30 Vondráček dál zmiňuje pochybný průběh videohovoru, kde měl senátor Hulínský vypnutou kameru a dle jeho slov slyšel i jiné hlasy, než je hlas senátora. V konečném důsledku tak Vondráček nevěděl, jestli opravdu komunikuje s místopředsedou Hulínským.

14:23 Vondráček pokračuje v projevu. Vyjadřuje se k údajné kolaboraci Kučery s StB. Řídil se jenom dle ověřených a relevantních informací. Říká, že se ani na fakultním, ani na univerzitním zasedání agitačně vůči Kučerovi nevyjádřil. Zmiňuje se i o čekací době na připomínky k jeho zápisu z mimořádného zasedání AS 26.6.2023.

14:20 Slova se ujímá Jan Vondráček. Reaguje na senátora Hulínského a výtky senátora Pokorného. Jejich názory označuje za subjektivní a svoje vystupování považuje za normální, neporušující etický kodex VŠE. Apeluje na objektivnost záznamu. Upozorňuje i na jeho nepravdivou zaujatost vůči Ševčíkovi. Nesouhlasí se zveřejňovaní e-mailů před a po samotném jednání AS. Dle něj Hulínský neobjektivně šíří informace ještě před samotným schválením zápisu AS.

14:12 Senátor Marek se vyjadřuje k „nešťastné formě“ zápisu. Upozorňuje na jeho nevyrovnanost (např. chybějící zmínka o námitce Ševčíka) a taky nutnost zveřejnění jako samotného zápisu z jednání, tak i jeho příloh. Problémem se však jeví nekonzistentnost předsednictva.

14:08 Senátor Pokorný oponuje Váňovi a doporučuje osobní přítomnost Kučery.

14:00 K tématu se vyjadřuje rektor. Podle něj se lustrační osvědčení prokázalo jako negativní a pro rektora tato záležitost končí. Dvořák dodává, že nemá důvod, proč by se zastával spolupracovníka StB.

13:58 Váňa dále cituje archiv bezpečnostních složek, kde je podle něj jmenován Kučera jako člen StB.

13:55 Předseda varuje Váňu před šířením nepodložených důkazů.

13:53 Váňa oponuje Hulínského kritice útoku na Kučeru. Sám se prezentuje mimo jiné jako historik a tvrdí, že Kučera pod krycím jménem spolupracoval se Státní bezpečností.

13:50 Podle Hulínského si na zasedáních vyřizuje účty, útočil na Dušana Kučeru, člena Etické komise VŠE, kterého označil za spolupracovníka StB. Označuje toto chování za nechutné, nikdo si podle něj nezaslouží tento nepodložený lynč. Dále kritizuje to, že nepovoleně nahrával členy AS a porušoval tím Etický kodex VŠE. Hulínský oznamuje, že pokud nebude odvolán, rezignuje on na svou funkci místopředsedy.

13:49 Slova se ujímá Hulínský a vysvětluje svoje důvody k návrhu pro odvolání Vondráčka. Kritizuje výstupy Vondráčka na Etické komisi, kdy napadal celé jednání, na jednání měl střet zájmů a lituje dalších členů Etické komise kvůli nemorálnímu chování Vondráčka.

13:40 22 senátorů hlasovali pro Váňu, 26 pro Zouhara, 26 pro Remla. Komise odpovědná za hlasování k bodu 3 byla takto schválena.

13:37 Hlasování ohledně toho, jestli členové AS VŠE souhlasí s přihlášenými členy pracovní komise podle jednacího řádu k 3. bodu programu, je spuštěno. Všechny tři volby jsou spuštěny a členové AS VŠE se rozhodují pro Váňu, Zouhara a Remla.

13:35 3. bod programu: Váňa, Zouhar a Reml se přihlásili jako členové komise odpovědné za hlasování k návrhu na odvolání Jana Vondráčka z funkce místopředsedy AS VŠE. Návrh na odvolání podal Hulínský z FFÚ.

13:32 Pro návrh je 25 členů AS. Návrh jmenování Gongola prochází.

13:27 2. bod programu: Rektor Dvořák předkládá návrh na jmenování Tomáše Gongola, rektora Slezské univerzity v Opavě, jako člena Vědecké rady. Pobízí AS k vyslovení souhlasu. Předseda otevírá diskusi k návrhu. Nikdo se nepřihlásil, diskuse je ukončena, probíhá tajné hlasování o návrhu usnesení.

13:25 27 hlasů pro návrh, nikdo proti. Návrh prošel a úpravy Volebního řádu Akademického senátu FPH byly schváleny.

13:23 Probíhá hlasování o schválení úprav Volebního řádu Akademického senátu FPH.

13:20 1. bod programu: Senátor Pokorný z FPH prezentuje návrh úprav Volebního řádu Akademického senátu FPH – možnost hlasování digitálně. Připomínky Legislativní komise byly zapracovány do návrhu a jsou k dispozici členům AS. V zásadě souhlasí, pouze pár formalit.

13:19 Zasedání bude pokračovat dle návrhu v pozvánce. Platí tedy původní pořadí, návrh senátora Marka neprošel.

13:16 AS schvaluje program zasedání dle pozvánky – probíhá hlasování.

13:15 Senátor Marek z FFÚ podává protinávrh k pořadí bodů programu a navrhuje prohození bodů v programu a začít s bodem 4 se Zápisem ze zasedání dne 26. 6. 2023.

13:13 Předseda rekapituluje body programu (viz výše).

13:10 Přítomno je 27 členů AS VŠE. Kvalifikovaná většina je splněna.

13:08 Předseda kontroluje docházku a přítomnost členů fyzicky přítomných i online. Forma  je hybridní.

13:05 Předseda Stříteský zahajuje zasedání AS VŠE.

Mohlo by tě zajímat: