Armin Borries z Deutsche Börse Group: Práce je jako jídlo. Je třeba ji vyzkoušet

25. 7. 2019 | | Kariéra Armin Borries

Armin Borries pochází z Německa, kde také začal budovat svou kariéru v bankovnictví. Již několik let ale působí v Praze v místní pobočce mezinárodní finanční společnosti Deutche Börse Group. Nově společnost spolupracuje i s Insitutem strategického investování na Vysoké škole ekonomické (VŠE). Rozhovor vznikl ve spolupráci s Institutem strategického investování.

Jste generální manažerem pražské pobočky finanční firmy Clearstream International, konkrétně Clearstream Operations Prague s.r.o., a pražské divize Deutsche Börse. Jak jste se na takovou pozici dostal?

Samozřejmě to byla dlouhá cesta. Začal jsem jako řadový zaměstnanec, nato poprvé povýšil a pak přešel do jiné firmy, kde jsem zase začal od začátku. Opět jsem povýšil, pak zase změnil firmu, povýšil na vedoucího sekce a později začal v Clearstream. To bylo před sedmnácti lety. Potom jsem povýšil na vedoucího oddělení a stal se generálním manažerem Clearstream Operations Prague Deutshe Börse group. Takže to šlo postupně, nestalo se to přes noc. Základní jsou dvě věci- tvrdá práce a být ve správnou dobu na správném místě. Nakonec se všechno spojí.

Je náročné řídit tak velkou firmu?

Hlavní je zůstat v kontaktu s lidmi, na těch všechno stojí. Hodně pracujeme s technologiemi a programy, takže lidský faktor je velmi důležitý. Všichni tady jsou oddaní práci, rádi do ní chodí a jsou tady spokojení. To samozřejmě také znamená, že musí být spokojení s kolektivem. Myslím, že právě zajistit, aby lidé chodili do práce rádi, je také součástí mé práce.

Jaké byly Vaše kariérní začátky? Vrhl jste se do finančního světa hned po škole?

Musím se přiznat, že jsem se rozhodl proti vůli mé matky a začal pracovat v bance. Moc se jí to nezdálo, ale mě lákalo to pozlátko, které s sebou banky někdy před třiceti nesly. Vešli jste dovnitř a všechno bylo luxusní a krásné a já jsem si říkal, že tohle je přesně pro mě. Zároveň jsem se zajímal o cenné papíry, takže jsem se chtěl věnovat i tomuto.

Mají studenti, kteří pro vás pracují, šanci se jednoho dne dostat třeba do Frankfurtu nebo Chicaga?

Samozřejmě je to možné. Do Chicaga jsme zatím nikoho nevyslali, ale do třeba New Yorku, Singapuru nebo Lucemburku ano. Je spousta možností a lidé jich samozřejmě můžou využívat.

V Praze máte téměř tisíc zaměstnanců. Na co lákáte nové zaměstnance?

To je těžká otázka. Jsme zahraniční firma a spousta Čechů raději půjde pracovat do české firmy. Takže se snažíme co nejvíce zviditelnit, na sociálních sítích i jinde. Podpořili jsme třeba Avon běh proti rakovině. A zásadní je to, co už jsem zmiňoval- spokojení zaměstnanci. Když mluvíte o svém zaměstnavateli a chválíte si práci, plat, kolektiv, je to ta nejlepší reklama. Na druhou stranu pokud na práci nadáváte, vaši kamarádi si pořádně rozmyslí, jestli tam půjdou pracovat.

Jak jste se vlastně jako cizinec dostal do Prahy? Chtěl jste sem nebo šlo o podnikovou politiku?

Předtím jsem v Praze dvakrát byl, takže Praha pro mě nebyla úplně nová. Budu ale upřímný, hlavní důvod byla pozice. Když mi nabídli místo generálního manažera, byl jsem neskutečně nadšený. Říkal jsem si, že na rok půjdu do Prahy a pak se uvidí, navíc to není ani daleko. Ale pak jsem se do města zamiloval a teď už se považuju za Pražáka.

Co Vás nejvíc překvapilo? Zažil jste kulturní šok?

Kulturní šok se nekonal.  Pořád se mi ale moc nelíbí zdejší kvalita služeb. Zlepšuje se to, ale pořád zbývá dlouhá cesta.

Praha není takové finanční centrum jako třeba Frankfurt nebo Lucemburk. Necítíte se jako na okraji finančního světa?

Praha rozhodně není okraj finančního světa. Navíc obě města, Frankfurt i Lucemburk, mají méně obyvatel, než Praha. Je trochu škoda, že trh tady ovládají převážně zahraniční firmy. A když se podíváte na burzu, s Německem se to nedá srovnávat.

Spokojení zaměstnanci jsou základ

Než jste nastoupil do Clearstream a Deutsche Börse, pracoval jste pro Commerzbank. V čem se to lišilo od toho, co děláte v Clearstream? 

Šlo o úplně jiný svět. Pracoval jsem tam v investičním oddělení a rozhodně to byla skvělá zkušenost, protože se mi otevřel úplně nový svět a naučil jsem se tam spoustu nových věcí, o kterých jsem předtím ani neslyšel. Byla to opravdu cenná zkušenost, jenomže investice mohou být občas trochu náročné se všemi svými výkyvy, a tak jsem se v jednu chvíli zkrátka rozhodl zkusit něco jiného.

Které profesní přešlapy Vám daly největší lekci?

Největší kariérní přešlap je, když se ubíráte špatným směrem a přijdete na to moc pozdě. Občas je potřeba si říct, že už toho bylo dost a je čas na změnu. Taky se mi to jednou stalo. Byl jsem ve svojí první práci a rozhodl jsem se, že nechci tolik dojíždět, takže jsem začal pracovat v malé lokální bance. Maloměsto, místní lidé a já jsem přišel z velké mezinárodní banky, takže mi rychle došlo, že to není nic  pro mě. Oni neměli rádi mě, já jsem si zase nevážil jich. Nakonec si mě zavolal šéf, kterému jsem řekl, že zkrátka každý hledáme něco jiného. Prostě to nevyšlo. Navíc jsem byl pořád ve zkušební lhůtě, takže o nic nešlo. Moje rada tedy je: Máte zkušební dobu na to, abyste zjistili, jestli je to pro vás nebo ne, a pokud není, prostě odejděte. Na začátku nevíte co se vám líbí a co ne a je potřeba to vyzkoušet. Stejně jako s jídlem.  

Deutsche Börse je partnerem Institutu strategického plánování na VŠE. Proč jste toto partnerství uzavřeli?

Důvody jsou dva. Zaprvé se zabývají stejnými tématy jako my  a zadruhé se zabýváme odvětvím, které je neskutečně staré. První burza vznikla ve Frankfurtu už v šestnáctém století, takže se jedná o letitou a tradiční oblast. Ale teď se všude mluví o blockchainu, DLT, tokenizaci a dalších, takže je vidět, že svět se mění. Burzy a bankovnictví, tak jak ho známe, nebude za dvacet let existovat, takže musíme najít nové způsoby, jak obchodovat. Důležité jsou pro nás čtyři věci: bezpečnost, integrita, zkušenost a transparentnost. A stejně tak se mění studenti, učí se úplně jinak. Chceme, aby věděli, že existujeme, a myslím, že tohle je ten nejlepší způsob, jak na to.

Co může tato spolupráce přinést studentům?

Občas je fajn vyzkoušet si na vlastní kůži něco nového, něco, o čem vůbec nevíte, jak to funguje. Nabízíme studentům možnosti praxe, pokud k nám chtějí přijít, pracovat u nás a vyzkoušet si, jak to funguje naživo, jsou vítáni. Kromě toho jim můžeme pomoct i s bakalářkou nebo diplomkou.

 Jakou radu byste dal studentům, kteří by, tak jako vy, toužili po kariéře ve finančním světě? 

Rada zní jako zaručený recept na úspěch a to je dost obtížné. Myslím, že je důležité, a co mi v současné době chybí, chápat, že na začátku kariéry jsem na spodku žebříčku a teprve postupně se dostanu výš. Takže je potřeba brát to vážně a vložit do toho vášeň. To jsou dvě základní věci a zbytek přijde sám, protože nadřízený si všimne, že se snažíte a dostanete se na výsluní. Povýšení pak přijde samo.

Je něco, co byste rád býval věděl na začátku Vaší kariéry?

Upřímně? Ani ne. Podle mě je potřeba se dívat dopředu. Na ohlížení se a kňourání nad promarněnými příležitostmi je příliš pozdě. Protože žijeme dnes a žijeme pro budoucnost a radši se budu zaměřovat na to, kam mě dnešek zavede, než na to, jaké jsem udělal v minulosti chyby.

Foto: LinkedIn Armina Borriese

Mohlo by tě zajímat: