Americký velvyslanec v ČR: Nejlepší je říct Američanovi, že něco nedokáže

30. 12. 2019 | | Rozhovory Stephen B. King velvyslanec USA

Stephen B. King od roku 2017 zastává pozici amerického velvyslance v České republice, za sebou má ale i zajímavou kariéru v politice i businessu. V 60. letech působil třeba v FBI, kromě toho založil vlastní firmu nebo byl členem americké republikánské strany. Začátkem semestru na Vysoké škole ekonomické přednášel o roli USA pro českou ekonomiku a naopak, stejně tak jako o spolupráci obou zemí.

Rozhovor vznikl ve spolupráci s Institutem strategického investování.

Co vás zaskočilo nejvíce, když jste přijel do Česka?

Nevím, jestli přímo zaskočilo, protože jsem sem přijel s vysokými očekáváními. Mám známého, který byl velvyslancem tady v Česku v letech 2006 až 2009, a když se vrátil, řekl mi o Česku všechno. O lidech, krásném venkově, průmyslu a dobré pracovní morálce. A to je to, co jsem tady ve většině případů našel. Má očekávání se naplnila.

Takže žádný kulturní šok?

Ne, kulturní šok jsem neměl. Samozřejmě neovládám jazyk, tak mě trochu mrzí, že jsem nemohl komunikovat ve vašem jazyce.

Naučil jste se od té doby něco česky?

Něco jsem se naučil, ale ne na komunikativní úrovni. Nedokážu si přečíst noviny nebo podívat se na televizi, zachytím jenom málo co. Naneštěstí nemám moc možností trénovat, což mě brzdí ve výuce. Doufal jsem, že k dnešnímu dni již budu schopen komunikovat v češtině.

Co je podle vás dobré vědět o Američanech? Především co se businessu týče.

V Americe existuje takový ten „can do“ postoj k životu. Hodně jsem ho viděl taky tady. To nejlepší, co můžete udělat pro podnikatele nebo nadaného mladého člověka u nás je říct mu: „To nezvládneš,“ a on vám natruc ukáže, že to zvládne. Tady je to podobné.

Je kromě toho něco dalšího, co by měli Američané vědět o Češích?

Zejména to, že Češi jsou velice tvrdě pracující lidé, velice zruční v řemeslech, ale díky dobrým univerzitám máte možnost vynikat také ve výzkumu, technologiích a dalších oblastech, které řídí budoucnost téhle země a světa.

Jaké největší rozdíly vidíte mezi našimi zeměmi?

Největší rozdíly? Největší je ten, že my jsme velcí a vy malí, a to nic nezmění. Velikost ale není všechno, vy jste spokojeni s vaší velikostí a my s naší. Vzájemně si však můžeme pomáhat a spolupracovat, co je důležité pro ekonomický rozvoj obou zemí.

Jaké jsou největší chyby českých podnikatelů na mezinárodních trzích?

Nejde přímo o chyby, ale spíše o ignoraci. Je totiž potřeba vědět, jak se dostat na mezinárodní trhy. Hodně často se to podnikatelům nepodaří, v jistém bodě se zaseknou, a tak to vzdají. Přitom existuje mnoho možností, jak se na tyto trhy dostat. Pro podnikatele, kteří chtějí investovat ve Spojených státech, je nejlepší možností obrátit se na Velvyslanectví USA. Přál bych si, aby mým odkazem zde bylo zlepšování ekonomických vztahů mezi našimi zeměmi. Rád bych pomohl překonat problémy českých podnikatelů, kteří mají zájem o investování v USA. A to samé i naopak.

Co je zatím váš největší úspěch ve vaší nynější pozici?

Mým prvým velkým úspěchem bylo, když jsme přesvědčili vašeho prezidenta, aby otevřel dveře americkému velvyslanci. Od té doby jsme měli několik setkání a společných obědů a nyní máme velmi dobrý vztah. Velice dobrý vztah mám taky s vašim premiérem. Tohle si myslím, že je můj největší úspěch. Jako velký cíl jsem si dal také pomoct růstu HDP (hrubý domácí produkt, pozn. red.) jak v ČR, tak v USA. Koncem roku by mělo proběhnout také podepsání smlouvy o prodeji amerických helikoptér mezi USA a ČR, což bude velký úspěch. Především však věřím, že po mém odchodu budou vztahy mezi USA a ČR mnohem lepší, než jsou teď.

Jak byste popsal česko-americké vztahy?

Dle mého názoru jsou naše momentální vztahy vynikající, ale pořád mohou být lepší. Těžko je mi hodnotit minulost, ale v čase mého příchodu sem byly velice dobré a od té doby se ještě zlepšily. Přesně tak by to mělo vypadat mezi přáteli a obchodními a bezpečnostními partnery.

V šedesátých letech jste pracoval pro FBI (Federal Bureau of Investigation, vyšetřovací orgán ministerstva spravedlnosti USA, pozn. red.). Co vám tato zkušenost dala?

Především větší úctu a respekt vůči lidským právům. Většinu své kariéry v FBI jsem strávil při prosazování práva, zejména co se týče ochrany základních lidských práv lidí všech barev, ras či náboženských vyznání.

Má vaše současná pozice velvyslance něco společné s vaší prací pro FBI?

Jako velvyslanec je náplní mojí práce diplomacie a starostlivost o vzájemný vztah mezi dvěma zeměmi. Jako agent FBI jsem vyšetřoval porušování federálních zákonů. To, v co jsem předtím silně věřil, a pořád věřím, je vláda zákonů. Je potřeba mít silné soudnictví a vymáhat dodržování zákonů. To je to, co umožňuje USA růst a jejím obyvatelům cítit se bezpečně, pokud stojí na správné straně zákonů. Česká republika ze posledních třicet let ušla dlouhou cestu, co se týče vlády práva a nezávislosti soudnictví. To je to, co chrání silnou ekonomiku, občanskou společnost a lidská práva.

Doporučil byste kariéru diplomata svým vnoučatům?

Pokud k tomu budou mít vztah, tak určitě. Pro mě je to moje první zkušenost na poli diplomacie a líbí se mi to. Ale je to jejich rozhodnutí. Pokud bude diplomacie něco, v čem budou dobré a budou to chtít dělat, budou mít moji podporu.

Co vnímáte jako hlavní kvality dobrého diplomata?

Trpělivost. Protože někdy musíte jednat s jednotlivci, jindy zase s vládami. Jednání s vládou je zdlouhavý a bolestivý proces, takže je potřeba mít hodně trpělivosti a pro někoho, kdo na to není zvyklý, to může být velmi frustrující. Pokud člověk není trpělivý, neměl by zkoušet jednat s vládou.

Je byrokracie v ČR lepší nebo horší než v USA?

Byrokracie je byrokracie. Ale naše byrokracie je větší než vaše. Je stejná, jako vaše, ale tím, že jsme větší stát, je naše byrokracie mnohem větší.

Jaký je dle vás největší rozdíl mezi dnešními studenty a studenty v čase vašeho studia?

Kromě toho, že naše generace poslouchala jinou hudbu a neměla tak kladný vztah k zdobení těla, jako dnešní generace, jsou studenti stejní. Myslím však, že předtím byl kladen větší důraz na výuku historie jak na středoškolské, tak vysokoškolské úrovni. Nejsem si jistý, že se pro studium historie tady dělá tolik, kolik by se mělo. Jediné, co mladí Češi za svůj život poznali, je svoboda. Vaši rodiče a prarodiče však vědí, jaké to je nemít svobodu. A proto místo akceptování svobody a přesvědčení, že ji budeme mít navždy, radši říkám lidem, aby byli pořád na pozoru. Můžete se usilovat o to, co chcete, ale dávejte pozor, co se děje kolem vás. Protože změna může nastat přes noc a práva, která si teď užíváte, můžou zmizet.

Myslíte, že dnešní studenti mají potenciál?

Ano, mají hodně potenciálu, jelikož dnešní vzdělávání se pořád zlepšuje a studenti vstupují do úplně nového světa technologií. Ale myslím, že dnešní možnosti jsou mnohem větší, než byly v minulosti. Dnes je nejdůležitější zjistit, pro co máte vášeň, a dle toho najít svou příležitost.

Když už mluvíme o možnostech, nabízí vaše ambasáda stáže pro studenty?

Samozřejmě, taky dnes jsme se bavili s jedním mladíkem, který u nás pracuje na oddělení obstarávání (procurement section, pozn. red.). Máme příležitosti pro studenty.

Petr Doležel (člen tiskového oddělení ambasády): Studenti u nás najdou pravidelně vypisovanou stáž v oddělení komerčních služeb, přibližně pro dva až tři studenty každý semestr. Studenti, kteří mají zájem, se u nás můžou zastavit a popovídat si s oddělením lidských zdrojů, nebo sledovat naše webové stránky. Nové nabídky uveřejňujeme každý půlrok.

Takže kdokoliv se může dostat na Velvyslanectví USA?

Ano. Sice nemáme mnoho pracovních nabídek, ale možnosti se najdou. Je tam tvrdá konkurence, ale to je v pořádku. Konkurence je dobrá.

Foto: ISTI

Mohlo by tě zajímat: