Akční plán se zaměřuje na oživení prostor, ne chutí
Zprávy ze školyPokud Akční plán menzy Sodexo projde schválením školy, dočkají se
studenti příjemnějšího interiéru menzy, velkoplošných obrazovek nebo
rozdělení jídel do cenových kategorií.
Akční plán menzy Sodexo, předložený koncem minulého roku vedení
školy, počítá s několika znatelnými změnami, například se zavedením
čtyř různých cenových kategorií jídel. Nicméně „základním cílem
plánu je zvednout kulturu stravování, neboť prostředí menzy některé
potencionální strávníky odrazuje,“ říká Jiří Pfleger, manažer menzy
Sodexo.
Výraznou proměnou by tak měl dle plánu projít interiér jídelny. To
již i schválilo vedení školy.
Změna interiéru znamená především barevné vymalování stěn, výměnu
podlah a úpravu vzduchotechniky. Těchto změn se menza dočká v průběhu
prázdnin. „S touto úpravou škola souhlasí a vyčlenila na ni v rozpočtu
částku 2,8 milionu korun,“ potvrzuje Libor Svoboda, kvestor VŠE. Dále se
také změní vybavení menzy, konkrétně dojde k částečné výměně
židlí, květinové dekoraci nebo instalaci několika velkoplošných
obrazovek. „Chtěli bychom, aby to v menze trošku žilo,“ vysvětluje
zvolený postup Pfleger.
Další novinku by představovalo také cenové rozlišení jídel.
Jednotlivá menu by byla podle hodnoty surovin rozdělená do čtyř kategorií,
z nichž za výběr z nejvyšší třídy A by studenti zaplatili 47 korun,
z třídy C pak současnou částku, tedy necelých 39 korun. Pokud jde
o polévku, menza Sodexo navrhuje, aby nebyla součástí studentského
menu.
O tomto kroku škola s menzou jedná. „Máme obavy, aby nevzniklo
podezření, že za cenovou diferenciací se skrývá zdražení,“ vysvětluje
delší jednání Svoboda.
Menza již uvedla do chodu několik změn, například doplnění jídelního
nádobí na sto procent obrátky jídel, opravila ohřívací vany a mycí stroj
stolního nádobí, sleduje teploty vydávaných jídel po čtyřiceti minutách
a vyměnila dodavatele mas a uzenin. Strávníci si také mohou dát k obědu
jedno nadstandardní jídlo, například řízek ve větší gramáži
s přílohou, kterou si sami vyberou. „Začínáme s jedním takovým
pokrmem, ale chtěli bychom skončit alespoň na třech,“ slibuje Pfleger. Za
toto jídlo, které je stejně jako ostatní dotované, vydají strávníci
osmdesát korun. V budoucnosti by se ale cena mohla snížit, u některých
pokrmů navíc menza plánuje zavést kalkulovanou cenu.
Přestože se menza Sodexo snaží zlepšovat své služby, na Velký pátek
se v nabídce objevila čtyři masitá jídla, na což Studentský list
upozornil jeden ze strávníků. „Bezmasá jídla byla dvě: pórkové
placičky a zeleninový talíř s plněným tomatem. Navíc jsme nabízeli
také Velikonoční menu – velikonoční hlavičku se zelným salátem,“
souhlasí se složením velikonočního jídelního lístku Jiří Pfleger,
manažer menzy Sodexo.