5 prázdninových tipů na výlet z naší metropole

13. 8. 2019 | | Cestování, Studentský život cestování

Letní prázdniny se přehouply do své druhé poloviny. Zbývající týdny lze využít třeba pro cestování po krásách Čech v blízkém okolí hlavního města. Ať už máte partu kamarádů či chcete cestovat sami, není vždy zapotřebí překračovat hranice našeho státu. Spoustu zajímavých míst, aktivit a událostí můžete najít takřka hned za okrajem Prahy.

Chcete-li se vydat na celodenní výlet nedaleko Prahy, kde uvidíte dva krásné skvosty najednou, neváhejte ani minutu a jeďte do Českého krasu směr Karlštejn. Nejjednodušší způsob, jak se k tomuto hradu dostat, je vlakem nebo autem. Odpoledne pak nelze vynechat návštěvu jednoho z nejvíc Instagramově proslulých míst České republiky – Lomu Velká Amerika. Tento zatopený lom na vás skutečně dýchne atmosférou zámořských přírodních scenérií. Za podvečerní návštěvu stojí i nedaleký lom Malá Amerika.

Kdo by už na základní škole neslyšel o jednom z nejbohatších měst ve středověku – Kutné Hoře. Ačkoliv se toto více než dvaceti tisícové městečko nachází pouhých 60 kilometrů od Prahy s velmi dobrou dostupností po železnici, není historické centrum patřící na seznam UNESCO stále tak turisticky frekventované, jak by se dalo předpokládat. Kutná Hora nabídne nejen Katedrálu svaté Barbory, Sedlecký klášter Nanebevzetí Panny Marie a Kostnici, ale i Galerii Středočeského kraje (GASK), Vlašský dvůr, Kamennou kašnu, Muzeum stříbra, plovárnu, chutné pivo Kutná Hora a mnoho dalšího.

Cesta do Kutné Hory se zkrátka vyplatí, a to i s ubytováním v hotelu či penzionu na více než jeden den, jelikož zde nejsou přemrštěné ceny pro turisty. Noční procházka úzkými kamennými uličkami a městskými parky zakončená v jednom z mnoha povedených barů je zkrátka zážitek, jaký by si neměl nechat žádný student ujít.

Pokud hledáte spíše adrenalinové zážitky, nelimitují vás příliš peníze a chtěli jste si někdy vyzkoušet offroad jízdu v terénním vozidle nebo zjistit, jaké to je uvnitř bojového tanku, navštivte Tankodrom v obci Milovice. Toto město není známo pouze velkokapacitním festivalem Votvírák na ploše místního letiště, nýbrž i 200 hektarovým areálem pro jízdu v tanku, Hammeru a jiných unikátních vozidlech. Skupinky přátel se mohou vyřádit na paintballu či zajezdit na čtyřkolkách a střílet z kulometu.

V Milovicích najde zábavu každá generace. Pro mladší sourozence je v blízkosti vybudován zábavní park Mirakulum spojený úzkokolejnou železnicí. Dopravní spojení do Milovic je jednoduché, každou hodinu odjíždí z Masarykova nádraží osobní vlak a celá cesta vám zabere pouhých 40 minut.

Máte partu přátel nebo kolegy z práce, kteří se nebojí výzev a jsou schopni spolupráce? Znáte televizní soutěže jako jsou Wipe Out!, Takešiho hrad nebo Pevnost Boyard? Tak v takovém případě je vám TEPfaktor „šitý přesně na míru“. V obci Chotilsko nedaleko Slapské vodní nádrže se nachází nepřehlédnutelná budova plná místností s 25 úkoly, hlavolamy na čas a sportovními aktivitami. Vstupné není zrovna nejnižší (dospělý člověk zde zaplatí více než 300 korun za hodinu), ale přesto doporučujeme tuto týmovou aktivitu vyzkoušet. Pokud hledáte akční výlet na odpoledne, sedněte do auta či autobusu, který vyjíždí ze Smíchovského nádraží, a během necelé hodinky máte o zábavu postaráno!

Pro aktivní turisty můžeme doporučit Chráněnou krajinnou oblast Křivoklátsko. Cesta do obce Křivoklát nezabere z Prahy více než 1,5 hodiny a všechny turistické trasy v okolí rozhodně nezvládne projít během jednoho dne ani zdatný sportovec. Pokud vás láká unikátní příroda nedaleko Prahy, je Křivoklátsko to správné místo pro vás. Na hradě Křivoklát si nadšenci historie mohou rozšířit své znalosti a fanoušci motocyklů jistě neopovrhnou návštěvou místního muzea se 150 vystavenými stroji české výroby.

 

Foto: Pixabay, TEPfactor, Tankodrom

Mohlo by tě zajímat: