K nápadu mě přivedla maminka v obýváku u sklenice vína

7. 7. 2010 | | Kariéra

V druhém díle našeho seriálu vám představíme další z projektů,
jejichž autoři své obavy z podnikání překonali. Tentokrát jde o projekt
školního svačinového systému Snacker, který umožňuje rodičům a jejich
dětem objednat přes internet svačinu přímo do školy.

Nápad vznikl v obýváku

Když student Stanislav Richter na jaře popisoval porotě soutěže
Milionový nápad okolnosti vzniku své podnikatelské vize, objevil se na
většině tváří úsměv: „Seděli jsme v obýváku u sklenice vína a
najednou si maminka postěžovala, že ještě musí připravit svačinu do
školy pro mého bratra. V tu chvíli mi problesklo hlavou, jak by bylo
skvělé, kdyby se ta svačina místo toho dala objednat třeba přes
internet.“

Později se sešel se svým kamarádem Ladislavem Falbrem, s kterým
prvotní myšlenku znovu probral. Uvědomili si, že ten nápad je velmi
originální a mohl by mít šanci na úspěch. Vzápětí na něm začali
pracovat. Připravili projekt, udělali si průzkum trhu a zahájili formální
proces založení firmy. Jejich firma na rozvoz svačin do škol byla zapsána
symbolického prvního září 2008.

Svačinu až do lavice

Dnes se smějí oni. Ve zmíněné soutěži totiž jejich nápad nakonec
vyhrál jednu ze tří hlavních kategorií a u rodičů i samotných žáků
škol slaví projekt úspěch. Ostatně není se ani čemu divit. Pro některé
rodiče je neustálé vymýšlení a připravování svačin občas utrpením.
„Výrobou svačiny člověk denně stráví deset až dvacet minut a ještě
doma nikdy nemáte takové množství přísad, jaké můžeme nabídnout my
při velkovýrobě,“ vysvětluje Stanislav Richter.

Projekt funguje tak, že si rodiče nebo sami studenti mohou přes stránky
www.snacker.cz objednat svačinu na jeden
i řadu dní dopředu. Na výběr mají ze čtyř druhů svačin, jejichž ceny
se pohybují od deseti do čtyřiceti korun. Svačina je pak prostřednictvím
pověřeného dopravce ve stanovený čas doručena přímo do školy.
„Každá škola si po dohodě s námi zajišťuje předávku svačin.
Nejlépe se nám osvědčila takzvaná svačinová služba, která se skládá
z žáků dané školy. Tato služba je každý den odměněna svačinou
zdarma,“ popisuje systém Stanislav Richter.

Pomohl vstup investora

Projekt začal fungovat již loni v rámci testovacího provozu, a to na
čtyřech pražských školách. Od září letošního roku se oba majitelé
snaží svou službou pokrýt veškeré pražské základní školy. Postupně
pak plánují expanzi i do dalších větších měst. „Jelikož jsme sami ze
školních lavic vyšli teprve nedávno, z vlastní zkušenosti víme, jak je
obtížné obstarat si dobrou a zdravou svačinu,“ předvídá úspěch jejich
projektu Stanislav Richter.

V dalším rozvoji by jim měl pomoci i vstup investorské skupiny Clareo,
která se jako partner soutěže Milionový nápad zaměřuje na financování
začínajících podnikatelů s originálními nápady, kteří však nemají
dostatek vlastního kapitálu či zkušeností. To je i případ Stanislava
Richtera a Ladislava Falbra, kteří svůj projekt rozjeli s pomocí peněz od
svých rodin. S růstem projektu však postupně finanční kapitál
vyčerpali.

Hygiena na prvním místě

Vedle expanze do dalších měst chtějí majitelé nadále zdokonalovat
nabídku svých služeb. Nedávno například rozšířili sortiment svačin
o bio nebo dia produkty. Začali rovněž nově nabízet čerstvé ovoce nebo
nápoje. Snaží se však vyvarovat například mléčných výrobků nebo
limonád, které se podle jejich názoru dnes již dají jednoduše koupit
v prodejních automatech přímo ve školách.

„Snažíme se zaměřit především na produkty, kde je největší podíl
práce, takže maminky je třeba časově ráno nestíhají připravit. Chceme
také postupně nabízet ještě více druhů pečiva, uzenin a sýrů, různé
oblohy, čerstvou zeleninu,“ přibližuje další záměry Ladislav Falbr.
Jejich podnikání však rozhodně není jednoduché. Musí především
zajistit bezchybnou kvalitu a hygieničnost svých výrobků, kterou kontrolují
jak rodiče, tak i škola či státní orgány. Přístup do školy vždy
navíc musí povolit její ředitel.

Více informací z druhého ročníku soutěže Milionový nápad naleznete
na stránkách www.milionovynapad.cz

Mohlo by tě zajímat: