S týmovými projekty se počítá

16. 4. 2008 | | Nezařazené

Na první pohled je univerzitní knihovna Jönköpingské univerzity zcela srovnatelná s knihovnou na VŠE. Na druhý pohled však student pozná několik zásadních rozdílů, které zpříjemňují a usnadňují práci na akademické půdě.

Na první pohled je univerzitní knihovna Jönköpingské univerzity zcela srovnatelná s knihovnou na VŠE. Na druhý pohled však student pozná několik zásadních rozdílů, které zpříjemňují a usnadňují práci na akademické půdě.

První odlišností, kterou v knihovně VŠE určitě nenajdete, jsou tzv. Group rooms. Někdo by se mohl domnívat, že se jedná o jakési místnosti pro odreagování studentů. Group rooms tuto možnost sice neskýtají, ale dají se využít jinak. Jsou ideálním prostředím, pokud musíte zpracovat seminární práci nebo prezentaci v týmu a potřebujete si ji společně připravit. V takovém případě pak stačí rezervovat si jednu z těchto místností. Jönköpingská knihovna uvolnila pro tyto užitečné pokojíky dvě patra jednoho bloku a využitelnost prostor je opravdu vysoká, zpravidla zde bývá docela plno.

V každé takové místnosti najdete počítač připojený ke školní síti s přístupem do všech databází. S vaší čipovou kartou sem máte přístup čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu. Při vší lásce k Rajské budově a jejímu nádhernému atriu, honosným schodům, proskleným kvádrům a hledání kousku místa pro sepsání skupinové seminárky si troufám tvrdit, že švédští studenti by v tomto ohledu s námi neměnili.

Druhý příjemný šok pro mne znamenala vybavenost knihovny elektronickými informačními zdroji. V porovnání s naší alma mater jich zde má student k dispozici množství nepřeberné. Kritik samozřejmě namítne, že čeho je mnoho, v tom se lze jen těžko vyznat a má pravdu. Na to tu ovšem knihovníci pamatovali.

Když nastane situace, že potřebujete sepsat semestrální práci například o švédském zahraničním obchodě a spočítat všechny možné i nemožné indexy a ukazatele, máte dvě možnosti, jak získat potřebná data. Můžete strávit příjemný den ve společnosti statistických ročenek a webů statistických úřadů. Druhou variantu představuje návštěva malého pultíku s počítačem a usměvavou obsluhou. Pokud zde sdělíte svůj problém, personál knihovny vám ukáže, jaké databáze jsou pro vás nejlepší, a případně krok za krokem popíše, jak data získat. Během několika desítek minut tak obdržíte informace, které by člověk hledal mnoho hodin.
Knihovna Jönköpingské univerzity má stejně jako ta na VŠE svá úskalí. Zpracovávání vědecké práce může znepříjemnit nedostatek exemplářů jednotlivých knih, popřípadě jejich schovávání do různých zákoutí knihovny.

Mohlo by tě zajímat: