Kafemlejnek: Café Alternatif

10. 12. 2006 | | Nezařazené

Dobré posezení, přijatelné ceny a Václavské náměstí. Myslíte si, že tato kombinace nemůže existovat? To jste ještě nezavítali do Café Alternatif. Tato zapadlá kavárna, která je přímo nad Václavákem, všechny zmíněné atributy splňuje.

Mezibranská 21, Praha 1

Dobré posezení, přijatelné ceny a Václavské náměstí. Myslíte si, že tato kombinace nemůže existovat? To jste ještě nezavítali do Café Alternatif. Tato zapadlá kavárna, která je přímo nad Václavákem, všechny zmíněné atributy splňuje.

Kavárna stojí hned na začátku Mezibranské ulice, která spojuje Václavské náměstní a náměstí I. P. Pavlova. Je však tak důmyslně skryta, že pokud ji chcete navštívit, musíte se pořádně koukat. Když se vám to povede, rozhodně nedejte hned na první pohled. Nejde o žádnou hospodu šesté kategorie, i když oprýskané zdi a mříž na dveřích tomu může nasvědčovat.
Schody vás zavedou do vstupní místnosti, kde je bar a dvojice malých stolečků. Tam povětšinou sedí pražští intelektuálové a dumají nad nesmrtelností brouka.

Když však vejdete do druhé a potažmo i třetí místnosti, otevřou se před vámi kamenné kumbálky, jejichž stěny zdobí obrazy začínajících umělců. Kavárna je totiž zároveň i galerií. Takže pokud se vám nějaký ten obrázek zalíbí, můžete si ho hned koupit. Ale připravte se, že jejich cena neklesá pod desítky tisíc korun.

V kavárne je dostatek místa. Ať sem zavítáte ve středu odpoledne nebo v sobotu večer, vždy si sednete. Dalším kladem je obsluha, která vás nenechá s prázdnou skleničkou a ochotně a s úsměvem plní všechna vaše přání.

Teď, když sedíte, je načase si vybrat. Nabídka se vejde na dvoustránkové menu. Pět druhů kávy sice není moc, ale pokud nejste nároční, tak jistě najdete tu pravou. Ceny, jak už jsem se zmínila, nejsou zdaleka tak přitažené jako v okolí. Káva za 25 korun, čtrnáctistupňové pivo Bernard za 28 a za stejnou cenu dostanete i víno.

Ovšem co je na kavárně lákavé je jejich nabídka míchaných koktejlů. Dát si v Praze Piña coladu nebo Tequilu sunrise za 89 korun, to se jen tak nevidí. A to je ta nejvyšší cena, najdou se tu i koktejly levnější.

Když jste se dobře napili, chtělo by to i něco na zub. To si ale nechte zajít chuť. V Alternatif dostanete maximálně chipsy, olivy nebo tatranku. Z klasických hospodských pamlsků kavárna nabízí nakládaný hermelín a utopence.

Útratu si každý host platí na baru, takže neexistuje situace, že byste na účet čekali. Vy si pro něj prostě dojdete. Pokud tedy máte chvilku a nevíte kde ji strávit, zkuste Café Alternativ, kde mezi kamennými stěnami zapomenete na šeď všedních dnů.

Mohlo by tě zajímat: