Turistický oddíl: Nejsme banda páprdů v golfkách

4. 4. 2006 | | Rozhovory, Sport

Turistický oddíl VŠE je jedním z oddílů VŠTJ Ekonom, ve kterém se scházejí lidé, co mají zájem o sporty v přírodě – a to zdaleka nejen o turistiku. O zájem studentů turisťák soupeří s oddílem outdoorového sportu a třeba i s oddílem běžkařů. Nových sportovně založených ekonomů tak do oddílu přichází méně.

Turistický oddíl VŠE je jedním z oddílů VŠTJ Ekonom, ve kterém se scházejí lidé, co mají zájem o sporty v přírodě – a to zdaleka nejen o turistiku. O zájem studentů turisťák soupeří s oddílem outdoorového sportu a třeba i s oddílem běžkařů. Nových sportovně založených ekonomů tak do oddílu přichází méně.

Ekonomických turistů je v součastnosi asi padesát, ale většinou jsou to „vysloužilci“, kteří už na VŠE nechodí. Oddíl tak začíná ztrácet kontakt se školou. Určitou výhodu ve věkovém složení oddílu vidí jeho vedoucí Luboš Dědek: „To, že mezi sebou máme i starší členy, znamená, že máme k dispozici i více aut na naše výjezdy.“ Ani víkendové akce už prý nejsou tak divoké, jak bývaly. „Jízdy po lavinových svazích už jsou minulostí,“ říká Dědek a dodává: „Tohle jakési zklidnění by mohlo vést třeba i k tomu, že nás učitelé na sportovních hodinách budou studentům více doporučovat.“ Dědek se nedávno ujal této funkce především proto, aby byl blíž mladším, kteří do turistického oddílů přicházejí ze školy. Jakousi záštitu nad turistickým oddílem vykonává odborný asistent CTVS Miroslav Bolf.

Na svých webových stránkách turisté píší, že rozhodně nejsou bandou páprdů v golfkách. Hlavní zábavou, které se členové oddílu v průběhu roku věnují jsou mnohé outdoor sporty a různé formy turistiky. Pěší túry, ale i běžkování, občas zamíří na vodu, na kola. Populární začíná být lezení po skalách a třeba i skialpinismus nebo sněžnice. Nejčastěji se na víkend jede někam na české hory, výjimkou ale nejsou výlety do Alp či na Slovensko. Takovýto víkend vyjde podle Dědka na tři sta až pět set korun. K tomu si přičtěte členský příspěvek 350 korun na rok. Určitou sumou pak přispívá VŠTJ Ekonom.

V letním semestru plánuje turistický oddíl na dvacet různých výletů. Kromě víkendů se členové scházejí ještě každou středu v sedm večer v tělocvičně na Žižkově. „Tady nejčastěji hrajeme florbal, druhá tréninková fáze pak následuje v osvěžovně U Kulaté báby,“ popisuje Dědek. „Na našem oddíle je atraktivní hlavně to, že se velmi levně dostaneme třeba do těch Alp. Na akce nás jezdí kolem patnácti. Výborný bývá První a Poslední sníh. První sníh si naplánujeme vždy na Mikuláše, dáváme si dárky, a vůbec to je vždy velmi povedené,“ láká Dědek. Poslední sníh chce letos pojmout jako náborovou akci. Případní zájemci se mohou cítit lépe, když pojedou ještě s jinými nováčky. „Nezapomenutelný je víkend, kdy jede jen mužská část oddílu a celé to dokumentuje jediná vybraná žena. Legendární jsou taky akce ve vagónu,“ vypráví Dědek. Vagón odstavený na železniční stanici v Kořenově v Jizerských horách je zařízený jako ubytovna, kterou můžou členi turisťáku kdykoli za minimální cenu využít.

Informace o turisťáku najdete na nástěnce v prvním patře staré budovy VŠE u schodů. Aktualizována je spíše jen občas, takže nejčerstvější informace o tom, co hýbe oddílem a kam se pojede příští víkend, tečou turistickým Informačním Kanálem alias TIKem, což je e-mailová konference. Další info pak získáte na webu http://www.turistak.net.

Mohlo by tě zajímat: