Mezipatra na neděli

21. 11. 2004 | | Nezařazené titulní obrázek

Festival filmů s gay a lesbickou tematikou Mezipatra 2004 bude slavnostně zakončen v neděli 21. listopadu v kině Světozor projekcí filmu Má matka je na holky.

Každoročně se Mezipatra přesouvají z Brna do Prahy. Poslední večer je tradičně vyhrazen zhodnocení aktuálního ročníku. Přijďte na slavnostní předávání cen a dozvíte se, který film získá cenu diváků a jaké filmy ocení naše odborná a studentská porota. Po vyhlášení cen bude následovat projekce filmu Má matka je na holky.

Program na neděli 21. listopadu

Kino AERO, Biskupcova ulice 31, Žižkov

16.30 Dějiny masturbace (History of Masturbation) [G]
předfilm: Masturbace: Jak si užít autoerotiku (Masturbation: Putting the Fun into Self-Loving) [G]

18.00 Dokola (La Répétition) [L]

kino SVĚTOZOR, Vodičkova 41

20.30 Má matka je na holky (A mi madre le gustan las mujeres)
host: Eliška Sirová, herečka z filmu Má matka je na holky
slavnostní zakončení festivalu s vyhlášením výsledků soutěže

Doprovodný program

Jan Miko: L’amour perdu le future perdu II. [V] obrazy
café Erra, Konviktská 11 (do 30. listopadu)

Jana Štěpánová: naHLAS a poTICHU [V] fotografie
kino Aero, Biskupcova 31 (do 30. listopadu)

legenda: [B] – beseda, [D] – divadelní představení, [G] – film s gay tematikou, [L] – film s lesbickou tematikou, [O] – film s jinou tematikou, [V] – výstava

Všechny filmy budou uváděny v češtině nebo v originálním znění s českými titulky nebo překladem do sluchátek. Více na www.mezipatra.cz.

Dějiny masturbace (History of Masturbation)

Dějiny masturbace

kino Aero, 16.300
Velká Británie, 2003, anglicky, 50 minut
Scénář: Kristiene Clarke.
Režie: Kristiene Clarke.
Kamera: Sarah Myland.
Hudba: Sean Sutherland.
Střih: Dan DeDokument.

Dějiny masturbace se vrací úplně na počátek, tedy k biblickému Onanovi, aby se postupně probral přes puritánský středověk až do současnosti. Máme možnost se seznámit s pomůckami a praktikami starých Řeků, stejně jako s dnešními, důmyslnějšími. Uslyšíme názory lékařů, historiků a kněze. Nahlédneme též pod roušku pornoprůmyslu nebo videochatu. Byly to technologie, které otevřely nové možnosti pro objevování sexuality? Nejsme jimi přesyceni? Kdo ví. Film natočila režisérka filmu Pravda o gay sexu, uvedeného na festivalu Mezipatra 2003.

předfilm: Masturbace: Jak si užít autoerotiku (Masturbation: Putting the Fun into Self-Loving)
USA 2002, režie: J. T. Tepnapa
Může se zdát, že jde o výchovný dokument o masturbaci z padesátých let. Ve skutečnosti je to velice vtipný snímek o technikách mužské masturbace, například ve stoje na hlavě, s ponožkou do matrace nebo s okurkou. A provázet vás bude opravdu nevšední dr. Winston.

Dokola (La Répétition)

kino Aero, 18.00
Francie 2001, francouzsky s anglickými titulky, 95 minut
Scénář: Catherine Corsini, Marc Syrigas.
Režie: Catherine Corsini.
Kamera: Agnes Godard.
Hudba: Pierre Bondu, Fabrice Abelanet.
Střih: Sabine Mamou.
Hrají: Emmanuelle Beart, Pascale Bussieres, Dani Levy, Jean-Pierre Kalfon, Sami Bouajila a další

Nathalie a Louise jsou přítelkyně od dětství. Během studia herectví na vysoké škole se Louise stane na své přítelkyni závislá. Přátelství se změní v lásku, neopětovaná láska v nebezpečnou posedlost. Žárlivost na Nathaliiny mužské protějšky ze strany Louise způsobí rozpad jejich přátelství a vyvrcholí pokusem o sebevraždu. Po deseti letech se opět setkávají. Nathalie je nyní úspěšná herečka v divadle, zatímco Louise se usadila a je vdaná. Obnoví dávné přátelství. I jejich soupeřivost. A jejich rozkoš. A nenávist. Podmínky přátelství se značně změnily, což obě hrdinky přivádí na vzájemnou destruktivní cestu, která vede k tragédii. Historie se může opakovat.

Režisérka Catherine Corsini zkoumá vzájemné vztahy mezi ženami a překrývající se vášeň a rivalitu, která se nachází v přátelství dvou žen. Postupně zjistíte, že podstata filmu nespočívá v otázce, zda příběh nevyhnutelně skončí špatně, nebo kolikrát se hrdinky vrátí zpět do nekonečného destruktivního kruhu. Tkví jinde, dál. Film byl nominován na Zlatou Palmu na Filmovém festivalu v Cannes 2001.

Slavnostní zakončení festivalu a vyhlášení výsledků

kino Světozor, 23.00
Každoročně se Mezipatra přesouvají z Brna do Prahy. Poslední večer je tradičně vyhrazen zhodnocení aktuálního ročníku. Přijďte na slavnostní předávání cen a dozvíte se, který film získá cenu diváků a jaké filmy ocení naše odborná a studentská porota. Po vyhlášení cen bude následovat projekce filmu Má matka je na holky.

Má matka je na holky (A mi madre le gustan las mujeres)

Má matka je na holky

kino Světozor, 20.30
Španělsko 2002, španělsky s českými titulky, 96 minut
Scénář a režie: Daniela Fejerman, Inés París.
Kamera: David Omedes.
Hudba: Juan Bardem.
Střih: J. Fidel Collados.
Hrají: Leonor Watling, Rosa María Sard?, María Pujalte, Eliška Sirová, Silvia Abascal a další.

Pianistka Sofia se rozhodne představit svým třem dospělým dcerám svou novou přítelkyni. Dcery však informace o změně sexuální orientace matky, jejíž milenka je navíc v jejich věku, značně vyvede z míry. Osou příběhu je úsilí sester Elviry, Sol a Jimeny o odstranění Elišky, české klavírní virtuózky, z matčina života. Jejich plán však samozřejmě nevyjde přesně podle představ, což nahrává četným gagům a bláznivým situacím. První film scenáristického a režisérského tandemu Daniela Fejerman a Inés París bývá někdy přirovnáván k tvorbě Pedra Almodóvara, nejblíže má k jeho Ženám na pokraji nervového zhroucení. Jednotlivé epizody se soustředí na životní peripetie tří sester, které se neustále snaží najít toho pravého. Ústřední postavou je neurotická Elvira, která nesnáší svou práci v nakladatelství, nedaří se jí navázat fungující vztah a touží po vydání vlastní knihy.

Tato vtipná romantická komedie obdržela několik ocenění, mezi nimi cenu za nejlepší film na G&L filmových festivalech v Dublinu (2003), v Torinu (2002) a na Verzaubertu (2002)

Mohlo by tě zajímat: