Radu od senátu rektorka nedostala

1. 3. 2004 | | Nezařazené

Návrhy řešení situace na FNH chce dostat Akademický senát VŠE od vedení školy nejpozději na dubnovém zasedání. Rektorka doc. Jaroslava Durčáková přitom svolala mimořádné zasedání senátu na 16. února právě proto, aby se poradila, zda má do dění na fakultě zasáhnout a jak. Senát se ale na žádném řešení neshodl, doporučil pouze smírčí řízení a využití profesionálního mediátora jako jednu z možností.

Návrhy řešení situace na FNH chce dostat Akademický senát VŠE (AS) od vedení školy nejpozději na dubnovém zasedání. Rektorka doc. Jaroslava Durčáková přitom svolala mimořádné zasedání senátu na 16. února právě proto, aby se poradila, zda má do dění na fakultě zasáhnout a jak. Senát se ale na žádném řešení neshodl, doporučil pouze smírčí řízení a využití profesionálního mediátora jako jednu z možností.

Rektorka zvažuje možný postup vůči FNH v souvislosti s odchodem velkého počtu učitelů a kvůli medializaci kauzy. Vedení školy ale nemůže zasahovat do pravomocí fakult. Mezi ty patří právě pracovněprávní vztahy a vnitřní organizace fakulty, tedy i zřizování a rušení kateder. Zde se objevila další komplikace. Statut FNH, který obsahuje výčet kateder, byl sice schválen fakultním senátem, ale celoškolský senát změnu zatím neposvětil. Možné právní důsledky tohoto stavu nebyl nikdo schopen s jistotou určit.

Děkan FNH doc. Jiří Schwarz ujistil senátory, že dělá vše pro to, aby situaci stabilizoval. Rektorka jej ovšem překvapila, když informovala, že katedra veřejné správy a regionálního rozvoje (KREG) by ráda založila novou fakultu typu ekonomicko-správní. Vedoucí KREG doc. René Wokoun Studentskému listu potvrdil, že se na tom shodla celá katedra. Návrh je však čerstvý a v době zasedání AS s ním děkan Schwarz nebyl seznámen. Záměr vytvořit Fakultu ekonomicko-správní není podle Wokouna novinkou a mohl by umožnit, aby se Schwarzova fakulta zaměřila více teoreticky.

Mohlo by tě zajímat: