Konec e-mailu na VŠE?

1. 12. 1998 | | Nezařazené

Vzpomínám na to, jak jsem kdysi v dřevních dobách internetové komunikace vysvětloval méně zasvěceným princip elektronické pošty. Na pomoc jsem si – jak jinak – bral příměr s poštou klasickou, tedy listovní. Až romanticky znělo vysvětlování, že stejně jako běžný dopis je potřeba e-mail opatřit adresou a razítkem, aby ho teprve poté mohl „pošťák“ doručit do té správné schránky.

Vzpomínám na to, jak jsem kdysi v dřevních dobách internetové komunikace vysvětloval méně zasvěceným princip elektronické pošty. Na pomoc jsem si – jak jinak – bral příměr s poštou klasickou, tedy listovní. Až romanticky znělo vysvětlování, že stejně jako běžný dopis je potřeba e-mail opatřit adresou a razítkem, aby ho teprve poté mohl „pošťák“ doručit do té správné schránky. Po tomto nesofistikovaném vysvětlení principu fungování e-mailu jsem nikdy samozřejmě neopomenul dodat, že v případě pošty elektronické se vše děje rychleji, pohodlněji, zkrátka že budoucnost patří právě jí. Donedávna by však skutečné srovnávání obou způsobů komunikace (obzvláště pak na půdě čtvrté fakulty) bylo přinejmenším kacířskou myšlenkou. Ne tak dnes, ne tak na VŠE.

Situace je bohužel taková, že doba doručování čítající dlouhé hodiny se stává spíše pravidlem, než výjimkou. Napíšete-li dopis ve večerních hodinách, nesázejte na to, že si jej jeho adresát bude moci přečíst dříve, než v pozdních dopoledních hodinách následujícího dne. Rozšiřování škály rozličných školních procesů, při nichž musí studenti zasednou za škamna s klávesnicemi (ruku v ruce s nárůstem zájmu o internet jako takový) zpopularizovalo používání elektronické pošty na VŠE takovým způsobem, že do své schránky alespoň občas „hrábne“ snad skutečně každý. Situace se skutečně změnila od dob, kdy se o obsah svých folderů staral převážně jen ansámbl „divné“, tedy čtvrté fakulty. Dnes projde ST serverem v průměru okolo 10 000 mailů denně, včetně víkendů. Studentů navíc značně přibylo a zatímco v některých jiných oblastech fungování školy se (naštěstí) rozrůstají i kapacity, elektronická pošta nám zdá se stagnuje, je pomalejší a tím pro uživatele méně atraktivní.

Přiznám se, že nejsem odborník v oblasti distribuce pošty na lokálních sítích, neznám ani dopodrobna architekturu sítě na VŠE. Nejsem proto s to navrhnout konkrétní řešení, jak doručování pošty urychlit (to mohou snad lidi, co studují IZI – pozvedněte hlas!), ale určitě nějaké možnosti jsou. Nezlepší-li se situace, můžeme se brzy dočkat toho, že se e-mail na VŠE zcela zahltí (a znovu a znovu…) a budou fronty na poštách. Tentokrát však na těch skutečných.

Jan Veselý

1. ročník i.s. F4

Mohlo by tě zajímat: