Jungle Speed, Jungle Jam, Halli Galli

4. 4. 2003 | | Sport titulní obrázek

Pokud neradi dlouho přemýšlíte, mohou pro vás být skvělým odreagováním hry zaměřené na postřeh. Jungle Speed, Jungle Jam i Halli Galli jsou karetní hry, u kterých rozhodně neusnete. Na začátku dostane každý hráč stejné množství karet, které pak v daném pořadí po jedné otáčí a pokládá nahoru na svou hromádku…

Pokud neradi dlouho přemýšlíte, mohou pro vás být skvělým odreagováním hry zaměřené na postřeh. Jungle Speed, Jungle Jam i Halli Galli jsou karetní hry, u kterých rozhodně neusnete.

Na začátku dostane každý hráč stejné množství karet, které pak v daném pořadí po jedné otáčí a pokládá nahoru na svou hromádku. V momentě, kdy leží na stole ta správná kombinace karet, je potřeba se vrhnout po kolíku, který stojí uprostřed stolu a chytit ho dřív, než ostatní. Kdo je pomalý, dostane všechny odložené karty svého rychlejšího soupeře. Vyhrává tedy ten, kdo se zbaví všech karet.

Která kombinace karet je ta správná? Jungle Speed (i Jungle Jam) obsahují 80 karet s velice podobnými symboly. Každý se opakuje čtyřikrát a to pokaždé v jiné barvě. Kolík chytá ten, kdo vidí u některého ze soupeřů stejný symbol, jako právě otočil. Aby to nebylo tak jednoduché, jsou mezi symboly i speciální karty se šipkami. Pokud někdo otočí kartu s barevnými šipkami, přestávají na chvíli platit symboly a naopak do hry vstupují barvy, ovšem jen do prvního souboje o kolík – pak automaticky platí opět symboly. Druhou speciální kartou jsou šipky směřující dovnitř. Po jejich otočení může chytit kolík kdokoliv a dát své odložené karty pod něj. Při dalším zápase o kolík si je pomalejší hráč musí vzít také. Poslední odlišnou kartou jsou šipky směřující ven. Kdo je otočí, odpočítá: „Raz, dva, tři,“ přičemž na tři všichni naráz otočí svou další kartu.

Jak vypadají ostatní karty, můžete zjistit v Klubu deskových her Paluba, hrám na šikovnost je např. věnováno pondělí 10. března. Informace najdete na http://www.hrejsi.cz/.

U Halli Galli není cílem chytit ve vhodnou dobu rychle kolík, ale zazvonit na zvoneček. Ta správná chvíle nastane, jakmile je na stole přesně pět kusů jednoho druhu ovoce. Na kartách je ho několik druhů v počtu od jedné do pěti. Kdo zazvoní první, bere všechny již vyložené karty. Vyhrává tedy ten, kdo zbaví karet všechny soupeře.

Úloha pro vás:

Bonbónový solitér – přesuňte jeden bonbón (B) na jiné volné pole a pak bonbóny přeskakujte ve vodorovném a svislém směru, až Vám zbude jen jeden.

Bonbonový solitér

Mohlo by tě zajímat: