Projekt Mapamátky chce oživit kulturní dědictví

8. 12. 2020 | | Studentský život Pragerovy kostky

Studenti oboru Arts management na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické (FPH VŠE), vytvořili projekt Mapamátky, který má za cíl mapovat pražské památky a kulturní dědictví a smyslem je přinést lidem kulturní zážitek i v současné době, kterou většina tráví zavřená doma. Jde o online webovou platformu, kterou spustili na začátku prosince a nabídne čtyři tematické trasy po Praze. Snahou projektu je tak pomocí online prostředí vzdělat společnost o architektuře a inspirovat ji k bezpečné participaci v kultuře.

Trasy vytvořené v rámci projektu umožní účastníkům, kteří se na procházku vydají, poznat pražské památky z jiné perspektivy. Navíc se trasy nesoustředí pouze na architekturu jako takovou, ale kladou si za cíl ukázat návštěvníkům její přesahy. Zaměřují se na brutalistní architekturu, prázdné domy, filmové lokace a domy spisovatelů. Jak uvádí autorka projektu Marie Zákostelecká: „Chtěli bychom, aby architektura v Praze byla lidem prezentována v souvislostech a aby jim bylo umožněno najít její krásu. Proto mají jednotlivé trasy různá témata, aby si mohl každý najít to svoje.“ Můžete si tak vybrat téma, které je vašemu srdci bližší.

Studenti práci na projektu konzultovali s odborníky, kteří jim poskytli potřebné informace pro vytvoření obsahu webu. Díky tomu se povedlo některým trasám získat patrona. Brutalistní trasa byla vytvořena ve spolupráci s projektem Architektura489, který se zabývá architekturou let 1948 až 1989. Další organizací, která projekt podpořila je spolek Prázdné domy upozorňující na problematiku prázdných domů nejen po Praze. Inspirací pro filmovou trasu byl potom instagramový účet s názvem Filmed in Prague, jehož tvůrce poskytl projektu své fotografie k uveřejnění na web. 

A co vlastně najdete na webu Mapamátek? Můžete se těšit na přehledné mapy, informace k trasám a jednotlivým budovám včetně fotografií. Trasy budou také natočeny, aby o projekt nepřišli ti, kteří zrovna do ulic Prahy vyrazit nemohou. Aby byl projekt pro účastníky opravdu motivační, připravil si pro ně realizační tým i soutěž.

Foto: tvarchitect.com

Mohlo by tě zajímat: