RECENZE: Neumlčené hlasy Beslanu zazněly poprvé i v Praze

22. 3. 2019 | | Studentský život neumlcene-hlasy-Beslanu

Jeden svět 2019 hostil v neděli 10. března světovou premiéru dokumentu „Neumlčené hlasy Beslanu“ od českého režiséra Tomáše Polenského. Už ze samotného tématu dokumentu bylo jasné, že film nebude jednoduchý nejen na natočení ale především na sledování.

Dokument „Neumlčené hlasy Beslanu“ pojednává o tragické události ze září 2004, kdy během jednoho dne ve městě Beslan v Severní Osetii zemřelo přes 300 lidí. Do místní školy vtrhli 1. září teroristé, kteří se o tři dny později dostali do přestřelky s ruskými silami. Při přestřelce zahynulo velké množství rukojmích, z toho většina byly děti. Místní matky, kterým se ztrátou dítěte ze dne na den zhroutil svět, se vydaly na cestu hledání pravdy o osudném zářijovém dni.

Autoři filmu koncipovali dokument jako velký rozhovor s přeživšími tragické události a očitými svědky. Ti popisovali hrůzné tři dny plné strachu, bolesti a dehydratace. Děsivé ovšem nebyly pouze vzpomínky, ale i neochota místních úřadů tragédii řádné prošetřit. Matky Beslanu, které dle svých slov už nemají co ztratit, pátrají na vlastní pěst po důkazech a poukazují na fakta, která dávají vinu za tragédii nejen teroristům, ale i ruským jednotkám. Celý film je tedy spíš ukázkou boje Matek Beslanu za pravdu proti státu, který by nejraději celou situaci zametl pod koberec.

Dokument byl vzhledem k tématu velice těžký na porozumění. Jeho temnou atmosféru podtrhoval nejen ilustrativní pláč dětí a křik jejich matek, ale především animace událostí, které se na konci filmu proměnily v reálné záběry. Následná diskuze se dvěma matkami, které ten den ztratily své děti, celou atmosféru pouze podpořila. Několik diváků tak odcházelo ze sálu se slzami v očích.

Dokument patří k jednomu z nejlepších snímků, které letos Jeden svět nabízel. Je důležitým mementem onoho zářijového dne, který se už nadobro zapsal do ruské historie. Pokud se rozhodnete film zhlédnout, připravte se ale na velmi silný zážitek, který vás rozhodně nenechá chladným.

Foto: archiv Jednoho světa

Mohlo by tě zajímat: