Stroje s filtrovanou vodou se mohou brzy dostat i na ekonomku

16. 11. 2017 | | Studentský život IMG_6510

Nejen na vybraných pražských vysokých školách, ale také na kolejích si studenti mohou natáčet kvalitní filtrovanou do vlastních lahví. A to jak perlivou, tak neperlivou. Stroje Filtermac by se mohly brzy objevit také na Vysoké škole ekonomické (VŠE). Každý zavedený stroj dokáže ušetřit výrazné množství PET láhví. Pro studenty i pro vysokou školu je stroj poskytován bezplatně. O projektu jsme mluvili s jedním ze zakladatelů projektu, Martinem Václavíkem.

Co byl hlavní důvod realizace projektu Filtermac?

Štvalo nás obrovské množství PET lahví a plastů všude kolem nás. Řekli jsme si, že s tím chceme něco udělat. Představte si, že v oceánech dnes existují plastové kontinenty. Jsou to místa s velkou  koncentrací plovoucích plastů. Plastový kontinent v Pacifiku je velký jako Česko, Slovensko, Německo, Maďarsko, Rakousko a Švýcarsko dohromady. To je už sakra velké smetiště.  V České republice se ročně vyrobí zhruba 800 milionů PET láhví, pokud počítám pouze ty s balenou vodou. Řekli jsme si, že se zaměříme právě na PET láhve a zkusíme je aspoň malinko omezit.  Nečekaně rychle se povedlo vytvořit tým lidí ochotných na myšlence pracovat a za chvíli byl na světe i Filtermac – stroj, který dává všem skvělou vodu zadarmo do vlastních láhví.

Jaká je myšlenka projektu?

Filtermac je alternativou k balené vodě. Věříme totiž, že pokud lidem nabídneme chutnou, kvalitní perlivou i neperlivou vodu zcela zadarmo, možná si už další PET láhev nekoupí. Možná si dají tu práci a vlastní láhev si k Filtermaku přinesou. A postupně se začalo ukazovat, že tato myšlenka funguje.

Kam jste instalovali první stroj?

První stroj, který uměl filtrovat vodu a dával zdarma perlivou a neperlivou vodu, jsme umístili před dvěma lety na Fakultu stavební Českého vysokého učení technického (ČVUT). Tehdy jsme neměli vůbec odhad, jestli to bude někoho zajímat. Začalo to ale fungovat hrozně rychle, nakonec se na vodu stály dlouhé fronty a dnes už jsou tam Filtermaky celkem tři.

Filtermaky i na VŠE

Bylo snadné nadchnout techniky pro jeho používání?

Skoro všude jsou hybnou silou studenti. Spojili jsme se tenkrát se studentským klubem – na Fakultě stavební to byl ŠTUK. Nápadu se chytila skupinka z nich. Ti návrh přednesli panu tajemníkovi. Jeho přístup byl skvělý. Řekl: „Co je dobré pro studenty, je dobré i pro fakultu.“ Díky tomu jsme mohli první stroj vyzkoušet.  

Kde jinde studenti mohou Filtermaky najít?

Kromě ČVUT jsou na Provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity (PEF ČZU), dále na kolejích 17. listopadu Univerzity Karlovy (UK) a na Univerzitě Hradec Králové na Fakultě informatiky a managementu. Zájem projevila aktuálně Vysoké učení technické v Brně. Co se týká VŠE, tak jediný venkovní stroj se nachází v areálu kolejí na Jarově. Studenti ho mohou najít uprostřed areálu, vedle hřiště. Slavnostní otevření s paní rektorkou proběhlo letos na Všefestu. Potvrdilo se, že studenti mají o kvalitní filtrovanou vodu do vlastní láhve zájem i na ekonomce. Za jediné odpoledne vydal Filtermac na Jarově přes 500 litrů vody. Bylo by skvělé, kdyby byly i v hlavních budovách. Tam je samozřejmě potenciál úspor PET láhví největší.

Kolik plastu by se tak mohlo ušetřit?

Na VŠE chodí nyní 15 tisíc studentů. To je ohromné množství lidí, kteří skutečně mohou něco změnit.  Bez problémů se tak podle mě dá ušetřit milion PET lahví ročně. Je to v průměru  pět plastových lahví na studenta za měsíc. Někdo si kupuje víc, někdo žádnou, ale toto je realistický odhad založený na zkušenostech z ostatních vysokých škol. Při umístění několika strojů na škole se může ročně ušetřit až třicet tun plastu. Spolu s tím se zároveň omezí i velké množství kamionů a dodávek na silnicích, které vodu převáží nebo množství oxidu uhličitého z výroby i z dopravy. Taková maličkost jako natočit si vodu do vlastní láhve může hodně změnit. Kromě vlastní úspory je skvělé, že se díky Filtermaku o problému plastů více mluví.

Voda nestojí školu nic

Jak projekt financujete?

Protože chceme ušetřit PET láhví co nejvíc, je filtrovaná voda pro všechny zadarmo. Stroj má na sobě LCD obrazovku, na níž běží prezentace sponzorů. Třeba na Jarově se na LCD prezentují firmy Johnson a Johnson, KPMG a Bright HR. Z jejich příspěvků se hradí investice i provoz Filtermaku. Pro řadu firem je  zajímavé prezentovat se na vysokých školách. Studenti mohou u Filtermaku kromě vody dostat i zajímavou informaci o pracovní stáži, pracovních pozicích nebo se jen seznámit s tím, jak to v té které firmě vypadá. Je úžasné vidět, jak i sponzoři si Filtermac oblíbili a jsou nadšení z každé petky, kterou společně ušetříme. Jediné náklady, které škola má jsou náklady na vodu a elektřinu, což měsíčně může být kolem tisíce korun.

Jak stroj funguje?

Filtermac bere vodu z vodovodu a tu upravuje. Jednoduše řečeno, prožene ji přes kapacitní uhlíkové filtry a vodu ošetří navíc ještě UV světlem. Kvalitní filtrace odebere z vody všechen chlór a veškeré chutě a pachy, které voda může cestou posbírat. Také neprojdou jakékoli částečky větší než polovina mikronu. Díky speciálnímu ošetření vody pomocí UV světla jsou zlikvidovány všechny nežádoucí bakterie i mikroorganismy. Voda je upravena přímo ve chvíli, kdy si ji stáčíte do vlastní láhve. Je tedy úplně čerstvá. O filtry, UV lampy i trubky je nutné se pečlivě starat, aby byla voda stále skvělá. To zajišťujeme my. Státní zdravotní ústav technologii Filtermac testoval a zjistil, že voda na výstupu je zhruba desetkrát čistší než voda na vstupu.

Může se kapacita Filtermaku vyčerpat?

To ne. Filtermac je napojený na vodovod a nemá žádný zásobník, který by se mohl vyprázdnit. Dokáže vyprodukovat kolem 180 litrů za hodinu perlivé a neperlivé vody, což je plně dostačující. Lidé by se pak u stroje nestíhali ani střídat. Filtermaky na Fakultě stavební vydají denně zhruba tisíc litrů perlivé i neperlivé vody do přinesených láhví.

Foto: archiv týmu Filtermac

Mohlo by tě zajímat: